Първите количества газ за Молдова потекоха по газопровода IGB, информира

...
Първите количества газ за Молдова потекоха по газопровода IGB, информира
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция транспортира природен газ за Молдова

Първите количества газ за Молдова потекоха по газопровода IGB, осведоми пресцентърът на ICGB .

Интерконекторът Гърция-България доближава над 80% запълване на общия си потенциал от 3 милиарда куб. м. годишно още в първите два месеца от въвеждането му в употреба.

IGB има основна роля за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за района. Интерконекторът свързва България непосредствено с Трансадриатическия газопровод и с Южния газов кулоар, което разрешава достъп до нови, разнородни източници и способства директно за нарасналата сигурност на доставките. Инфраструктурата е основна за целия район на Централна и Югоизточна Европа, като основава напълно нов маршрут за транспорт на природен газ от нови източници до редица страни, в това число Молдова и Украйна.

От 1-ви октомври 2022 година количествата природен газ, превозени по интерконектора, обезпечават близо 1/3 от зимното ползване на България. За момента, резервираният потенциал за Молдова също ще се употребява за подсигуряване на нужни количества за вътрешното ползване на страната по време на зимния интервал, гарантирайки благонадежден и предвидим източник на доставки.

Свободният потенциал по IGB се предлага от самостоятелния метафоричен оператор ICGB на две водещи европейски платформи – PRISMA и RBP. Със старта на преноса към Молдова, IGB доближава над 80% запълване на общия си потенциал от 3 милиарда куб. м. годишно.

" Това е явен знак за пазарния интерес към IGB и опциите, които той предлага – засилена енергийна съгласуваност, нараснала сигурност на доставките и достъп до разнородни източници. Интерконекторът заема извънредно значима роля в този миг на неустановеност и нараснали опасности, и имаме вяра, че опцията за увеличение на потенциала на IGB до 5 милиарда куб. м. годишно ще способства още по-осезаемо за енергийната сигурност както на България и Гърция, по този начин и на прилежащите страни и по-широкия район ", подчертаха изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение " АЙ СИ ДЖИ БИ " АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В сходство с устава си, " АЙ СИ ДЖИ БИ " АД е притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в региона на гр. Комотини (Гърция), и с бълга

Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към потребление на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/год. с в допълнение създаване на компресорна станция, напомнят от ICGB.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР