Първите, които ще извлекат полза от новата тенденция в софтуера,

...
Първите, които ще извлекат полза от новата тенденция в софтуера,
Коментари Харесай

Писането на софтуер с малко или без код набира скорост

Първите, които ще извлекат изгода от новата наклонност в софтуера, ще са бизнесмени с добра концепция

Професията на програмиста няма да изчезне, само че може вероятно леко да се промени
(снимка: CC0 Public Domain)

Пролетта постоянно е била натоварено време за разсадниците. Тази година „ натоварено ” бе малко да се каже. На фона на множеството блокади и карантини по целия свят на доста места бе видян „ невиждан ” възторг за повече зеленина. За щатския разсадник Classic GroundCovers неочакваният проливен дъжд от поръчки, които рецесията COVID-19 провокира, сигурно се оказа усложнение за бизнеса – само че пристигна и с непредвидени последствия.

Колосалният размер на поръчките затрупа дребната, ръчна система за обработка на поръчки на компанията. Но единствено за месец, макар лимитираните механически знания и дребното време, екипът на Classic GroundCovers се снабди с чисто ново приложение, което автоматизира целия развой, интегрирайки поръчките от уеб страницата за електронна търговия на компанията с вътрешните бизнес-приложения.

За задачата Classic GroundCovers употребява платформа за разработка на приложения с малко писане на код – Evoke. Тя е проектирана от софтуерната компания BlueFinity, с цел да помогне на бизнеса елементарно да разпростира нови приложения на разнообразни устройства, без да е належащо да се написа програмен код.

„ Когато размерът на поръчките е изключително огромен, всеки ден се изразходват по 12 часа за ръчна обработка на поръчките ”, споделя офис-мениджърът на Classic GroundCovers Ейми Милтън, представен от. Но благодарение на Evoke разсадникът е основал приложение, което се интегрира със системата за ръководство на поръчките. „ Сега те се изпращат непосредствено в системата и се удостоверяват от клиента. След това се дефинира дата на доставка, спестявайки голямо количество време за администриране и елиминирайки неточности в процеса ”, споделя Милтън. „ Рационализирането на тези процеси понижи на половина времето ни за администриране. Това направи целия развой на поръчки доста по-малко стресиращ ”.

Платформите за софтуерна разработка с малко код се усилват и разрешават на компании като Classic GroundCovers да имат достъп до комплицирани принадлежности, без значение от своя опит в цифровите технологии. Често назовавани „ платформи без код ”, инструментите за основаване на програмен продукт с малко писане на код разчитат на понижаване, доколкото е допустимо, на практическите познания, нужни за построяването на програмен продукт.

Вместо да пишат всеки обособен ред код за обещано приложение, потребителите на платформа с малко код или без код могат да изградят своя план с интерфейси от вида „ посочваш и кликаш ”. Хората могат да сглобят програмни блокове, сходни на „ Лего ”, всеки с авансово дефиниран код. Така те си основават персонализиран програмен продукт, бързо и на доста по-ниска цена от наемането на професионален програмист.

Компаниите, предлагащи платформи „ с малко код ” или „ без писане на код ” стават от ден на ден и се състезават в много бързо разрастващо се пространство. Анализаторската компания Forrester предвижда, че пазарът на системи „ с малко код ” ще пораства с по 40% годишно и ще доближи 21 милиарда $ до 2022 година Gartner предвижда, че платформите за приложения „ с малко код ” ще съставляват 65% от всички разработки на приложения до 2024 година
още по тематиката
Лесно е да се разбере за какво технологията носи огромни обещания – изключително за компании, които, сходно на Classic GroundCovers, имат малко запаси, които да отделят за програмиране от висок клас. Персонализираното програмиране е отхвърлено от компанията за разсади по няколко аргументи, в това число неналичието на вътрешни умения за ИТ експерти. „ Имахме потребност от решение, което да използван неотложно, употребявайки съществуващия ни личен състав ”, споделя Милтън. „ Що се отнася до нас, генераторът на бизнес приложения с малко код Evoke беше единственото жизнеспособно решение за нас ”.

Платформите с малко или никакво писане на код, несъмнено, имат своите ограничавания. Разработчиците са склонни да възприемат инструментите като уголемение на методите, които те към този момент практикуват, като разчитат на авансово построени рамки или JavaScript библиотеки, а не като директна подмяна на тяхната работа. За Ричард Уанг, основен изпълнителен шеф на Coding Dojo, платформите с малко или никакъв код са потребни за подкрепяне на дребния бизнес при някои цифрови интервенции, без да са всеобхватно решение.

Сложните приложения постоянно ще изискват уменията на професионален програмист. Поради тази причина Уанг е убеден, че междинните и по-големите предприятия ще продължат да избират особено създадени приложения, които идват с повече еластичност и благоприятни условия за персонализиране.

„ Въпреки че може да оказват помощ за скоростта на създаване и разпределението на запаси, платформите „ с малко код ” или „ с никакъв код ” лимитират персонализирането на цифровите активи. Те имат лимитирана интеграция със съществуващата съществена цифрова инфраструктура. Зависят прекомерно мощно от доставчика на платформата за конфигурирането и даване на усъвършенствано потребителско преживяване ”, споделя Уанг.

Платформите с малко или никакво писане на програмен код обаче могат да се окажат доста основни при бизнеси, които нямат онаследена софтуерна инфраструктура и стартират „ на чисто ”. Това са новосъздадени компании, стартъпи, млади компании с нови хрумвания. Хубавото е, че бизнесмени, които биха били обезсърчени да осъществят хубавите си хрумвания поради неналичието на програмистки умения, в този момент могат да осъществен плановете си – технологията дейно предлага решение „ направи си самичък ” за основаване на програмен продукт с елементарно налични принадлежности.

Една такава платформа с „ малко код ”, профилирана в аудио-софтуера, е Audio Weaver – инструмент за създаване на тон благодарение на „ влачене и стартиране ”. Тя може да се употребява за основаване на звукови артикули от всевъзможен тип, без значение дали за тв приемник, кола или образован високоговорител. За нетехническите изобретатели привлекателността на платформата нараства, изяснява Пол Бекман, съосновател на компанията-създател на платформата DSP Concepts.

„ Много аудио инженери имат златни уши, само че нямат умения по програмиране ”, споделя Бекман. „ Тези хора знаят какво звучи добре и до този миг им е било невероятно да осъществят концепциите си, тъй като нямат умения в региона на писането на програмен код. Ние предлагаме лесни за потребление принадлежности, които хората без опит в писането на код могат да употребяват, с цел да осъществят концепциите си ”.

Платформата е употребена за най-различни нововъведения в работата със тон, от които най-силно усещане прави направата на „ дигитален стетоскоп ”, който филтрира външния звук за лекарите, работещи в колите за спешна помощ.

Тенденцията може да наподобява като опасност за програмистите, само че не е. Тяхната специалност няма да изчезне – може вероятно леко да се промени. Докато не-разработчици се заиграват като с „ Лего ” за основаване на дребни лични приложения, въпреки всичко ще е належащо висококачествено експертно програмиране, с цел да се основат самите тези блокове на първо място; по-късно човешките умения и разсъдък ще са нужни за основаване на по-сложни и по-цялостни приложения, каквито стават нужни на всеки бизнес с развиването му.

Точно както през последното десетилетие се следи разделяне сред „ back-end ” и „ front-end ” разработчици, идващите няколко години ще обезпечат нова итерация в света на писането на код, счита Ритам Ганди – създател на Studio Graphene, платформа за разработка на приложения „ с малко код ”. Според Ганди, процесът е естествената еволюция на специалността. Казва, че неговите клиенти са най-вече „ новостартиращи компании ”, в които хората не знаят да основават програмен продукт, само че имат блестящи хрумвания и потребност от средство да ги осъществят.

„ Ако сте млад бизнесмен, постоянно се случва по този начин, че всеки ден се разхождате и в главата ви кристализира визията за приложението, което желаете да създадете, само че нямате нито умения, нито бюджет за построяването му ”, споделя Ганди. „ Тази преграда за нахлуване в този момент понижава. Трябва да я приветстваме, тъй като ще даде опция за възкръсване на повече хрумвания, повече артикули и услуги, които да създадат света ни по-ефективен. Това е нещо доста позитивно ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР