Първите камиони с бюлетини за предстоящите местни избори на 27

...
Първите камиони с бюлетини за предстоящите местни избори на 27
Коментари Харесай

Говорител на ЦИК призна: На членовете на избирателните комисии им е най-трудно да отчитат резултати

Първите камиони с бюлетини за идните локални избори на 27 октомври през днешния ден потеглиха за пет области - Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище, а от на следващия ден – и към останалите градове, с цел да бъдат окомплектовани изборните бумаги по общини и предадени на секционните изборни комисии, с цел да стартира в точния момент подготовката за изборния ден в изборните пространства. Това заяви представителят на ЦИК Александър Андреев. " Нормално е почнало превозването и предаването на бюлетините ", увери той.
и заяви, че ЦИК са изготвили методически инструкции, които са качени и на уеб страницата на ЦИК и че се организират образования. Предвиждат се и тренировки със преструване на попълване на протоколи въз основа на тест. Говорителят на ЦИК изрази вяра да протече обикновено отчитането на резултатите в София и посочи, че този път това ще става в три пункта в зала " Арена Армеец ".
Говорителят на ЦИК сподели бюлетина и предложи добре да бъде сгъвана преди стартирането в урната, с цел да не се отвори, изключително в по-големите общини, където бюлетините са по-големи поради множеството мандати и претенденти. „ След като бъде подложен печатът и надлежно разкъсан отрязъкът от бюлетината е добре гласоподавателят още един път да сгъне бюлетината, с цел да стане по-малка и да няма заплаха да се отвори и да се види по какъв начин е дал своя вот “, предложи той. Бюлетините са от плътна хартия и в случай че не бъдат добре сгънати и притиснати по ръбовете е допустимо да се отворят, означи той.
Към момента в ЦИК са регистрирани 9 сдружения за осъществяване на наблюдения на изборите в страната, от които са регистрирани 735 упълномощени наблюдаващи. Международното присъединяване е едва – регистрирани са единствено 2 организации с общо 21 наблюдаващия. От социологическите организации за в този момент са регистрирани 4 с общо 722 анкетьора.
Засега 770 жители на Европейски Съюз са декларирали, че ще вземат участие в изборите, заяви още Андреев.
55 сигнала и 183 тъжби са постъпили до момента в ЦИК, от които 133 тъжби са за регистрации на партии, обединения, локални обединения и инициативни комитети и техни претенденти. Обжалвани са в ЦИК 10 решения на ОИК във връзка с предизборната акция и 7 по назначението на СИК като всички са прегледани в ЦИК.
14 тъжби има против нарушавания на ЦИК, като една е към момента висяща във Върховен административен съд, която е във връзка с жалбата на самостоятелен претендент, недопуснат до изява в социална медия за отразяване на предизборната акция и в днешния ден Върховен административен съд би трябвало да се произнесе, заяви още Андреев. Става въпрос за претендента за кмет на София Борис Бонев, член на " Спаси София ", който реагира по много забавен метод за това, че не получи покана за предаването " Референдум " на Българска национална телевизия на съображение, че не влиза в първите четирима претенденти съгласно четири социологически организации, с които малкия екран работи.
Сподели с твоите другари
До 19 октомври гласоподавателите биха могли да подадат заявки, в случай че има непълноти или неточности при изписването на техните имена и данни в изборните описи. До 21 октомври могат да се подават заявки за гласоподаване с преносими изборни кутии, заяви още представителят на ЦИК. На 24 октомври ще се образуват и секциите в лечебните заведения, домовете за остарели хора и пандизите, в случай че има нужния брой гласоподаватели, които да упражнят правото си на глас. В 24 часа на 25 октомври завършва предизборната акция и от 0 часа на 26 октомври, както и в деня на изборите – 27 октомври, не могат да бъдат обявявани социологически изследвания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР