Първите Хомо сапиенс в Европа са живели в пещерата Бачо

...
Първите Хомо сапиенс в Европа са живели в пещерата Бачо
Коментари Харесай

Учен за откритието в пещерата "Бачо Киро": Отдавна подозирахме, че ще имаме много ранни находки

Първите Хомо сапиенс в Европа са живели в пещерата Бачо Киро край Дряново! Новината от миналата седмица към този момент обиколи света. А откритието е, че рационалният човек е населявал скалните кухини още преди 46 000 години. Съжителствали са с пещерни мечки, хиени, даже с неандерталци.

Снимка: btvnovinite.bg

" Това е българо-германски план. От българска страна работи Националният археологически институт, а от немска страна е Института „ Макс Планк “ ", изясни доцент доктор Николай Сираков - началник на българската част на плана, в предаването " Тази неделя ". Отдавна подозирахме, че ще имаме доста ранни находки, безапелационен беше той.
Първите хомо сапиенс в Европа от пещeрата „ Бачо Киро “ евентуално са пристигнали от Близкия изток За това свидетелства материалната им просвета, следва проучване на гените им, изяснява откривателят Ценка Цанова
По думите му това е основен миг в историята на човечеството – този интервал, от който са находките в пещерата. " До този миг в историята на човечеството вземат участие представители на разнообразни архаични типове, това е последната промяна – неандерталците се сменят от Хомо сапиенс. Това е типът, към който ние принадлежим ", изясни ученият.

Снимка: btvnovinite.bg

Пещерите са били естествени открития, тъй като не са знаели да строят още жилища. Хомо сапиенс са били ловци и събирачи, ходели са на лов и плячката им са били животни от покрайнината.

" Никак не се разграничаваме, ние сме наследници и сме от същия тип. Идват от Близкия изток, само че типът поражда в Африка ", уточни доцент доктор Николай Сираков.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му огромното разграничение сред държанието на неандерталците и Хомо сапиенс е, че нашият тип е доста любопитен и вследствие на това заселва цялата планета.
Първите хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата " Бачо Киро " Най-древната находка датира отпреди 46 000 години
Преди 10 години стопаните на пещерата слагат на входа й фигури на първобитни хора. Днес атракцията към този момент е научно подплатена.

Открити са сечива, оръдия на труда, зъби и кости на животни, само че и на хора.

Снимка: btvnovinite.bg

Резултатите от ДНК тестванията потвърдили, че находките изрично са от Хомо сапиенс, като най- античната датира отпреди 46000 години.

„ Това са групи от първите съвременни хора, групи ловци и събирачи. Те идват в Европа най-вероятно от Близкия изток, по данни от материалната им просвета. Нямаме генетични данни от този интервал и хората от Бачо Киро са първите, които се изследва палеогениката им. Ще бъде от голям принос да се сравнят с другите находки, които ще дойдат “, уточни и откривателят Ценка Ценова.

Снимка: btvnovinite.bg

Досега се смяташе, че разсъдъкът се е появил в Европа за първи път преди 40000 години, само че в Румъния.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР