Първите електрически тротинетки вече се движат по улиците на София.

...
Първите електрически тротинетки вече се движат по улиците на София.
Коментари Харесай

Електрическите тротинетки на София - начин на употреба

Първите електрически тротинетки към този момент се движат по улиците на София. Те могат да се вземат от специфичните паркоместа в центъра и човек да се придвижи с тях. Наемането става като се изтегли приложение от " Google Плей " или " Апстор " и се направи регистрация.

Всеки искащ над 18 години може да отключи тротинетката, която чака на някое от паркоместата, посредством QR код и коства 1.50 лева Още по 30 ст. се заплаща за всяка минута прилагане на е-тротинетката. Тя се оставя на друго паркомясто по желание на ползвателя. Плащането може да се извърши посредством кредитна карта или PayPal. Максималното разстояние, което може да измине скутера след зареждане, е към 25-30 км. По гледище на кмета на София Йорданка Фандъкова оптималната скорост е лимитирана до 20 км/ч.

След публикуването на тези първи данни, читатели на " Дневник " зададоха доста въпроси за новата услуга. На тях дава отговор Елица Панайотова от общинския план " Зелена София ".

Къде имат право да се движат тротинетките?

Тротинетките могат да се движат единствено там, където е позволено и за велосипедите – по велоалеите и по избран клас улици (но не и по бул. " Цариградско шосе ", по Околовръстното или по магистралите). Когато публично бъдат приравнени тротинетките с велосипедите, този правилник ще важи и за тях. Промените в Закона за придвижване по пътищата и подзаконовите документи. се приготвят сега от Агенцията за сигурност на придвижването и есента ще бъдат импортирани за гласоподаване в Народното събрание.

Забранено е тротинетките да се карат по тротоарите и отвън велоалеите, когато са по тротоарите– записали сме го и в условията към операторите. Те се движат с доста по-висока скорост от пешеходците и това е доста рисково. Трябва да не влизат в никакъв спор с пешеходците и да е оптимално подредено използването им, доколкото е допустимо.

Как ще се схваща, че ползвателят не е невръстен?

В приложението на ползващите услугата за споделени тротинетки, човек би трябвало да се записва – на какъв брой е години, да има персонална карта и кредитна карта, с която заплаща. Така автоматизирано излиза наяве, че той има навършени 18 години. Няма по какъв начин обаче да се разбере дали е пийнал, това остава като негова отговорност и риск.

Как откакто е употребил тротинетката, жителят ще бъде заставен да я остави на паркомясто, а не да я захвърли някъде?

Само когато тротинетката се остави на обозначено място, се изключва " броячът на таксиметъра ". Ако ползвателят я остави другаде, броячът продължава да натрупа сметка. Това е единственият метод за надзор на безразборното занемаряване и мятане.

Не е ли прекомерно висока цената - излиза близо лев за 1 км?

Първата компания, която в този момент предлага тази услуга, споделя, че това са най-ниските цени, които са тук в България. Надявам се, когато навлязат и другите оператори, че ще има конкуренция, която ще контролира този пазар и ще понижи цената на услугата. В момента още 3 български и 4 задгранични компании се приготвят да предложат същата услуга в София.

Нашата вяра е тротинетките да станат най-вече довеждащ превоз, а не главен. Идеята е в бъдеще те да се употребяват основно в кварталите и с тях да се реализира връзка до градски превоз, до метро и назад.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР