Първите експерименти показват, че иновативната идея работиИновативна технология може да

...
Първите експерименти показват, че иновативната идея работиИновативна технология може да
Коментари Харесай

Приучват електрониката да се „изпотява” за охлаждане

Първите опити демонстрират, че новаторската концепция работи

Иновативна технология може да направи по-ефективно охлаждането на чиповете
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова разработка на китайски учени дава обещание появяването на електроника, която е способна да се… изпотява. По този метод чиповете и съставените елементи ще могат да се охлаждат при нужда, излиза наяве от обява в научното списание Joule.

Инженерите оферират потребление на метало-органични рамкови структури, в които има доста микропори. Така ще стане допустимо събирането на нужната влага от въздуха.

С сходни структури ще се покриват отоплителните повърхности на електрониката – при ниска температура на процесора те ще събират влага, а при нагряване ще я изпаряват, предотвратявайки повишение на температурата.
още по тематиката
Учените са съумели сполучливо да покрият плоча с повърхност от 162 кв. см с почти 0,3 грама от този материал. В резултат на това времето, належащо за нагряване на плочата до 60°C, се е удвоило – от 5 до 11 минути.

Важно е да се означи, че пластът, нанесен върху плочата, е бил единствено 198 микрона, а когато тази стойност е била увеличена до 516 микрона, времето за нагряване е повишено до 19 минути.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР