Първите две въстания наистина създадоха на Израел цял куп проблеми.

...
Първите две въстания наистина създадоха на Израел цял куп проблеми.
Коментари Харесай

Хамас няма сили за интифада

Първите две въстания в действителност сътвориха на Израел цялостен куп проблеми. Този път обаче евреите май ще могат да спят умерено - палестинците сигурно няма по какъв начин да разпалят насилието до предходното му ниво.

Защо?

* * *

Палестинското придвижване Хамас, ръководено от Исмаил Хания, афишира трета интифада, заяви негов представител във вторник. Хамас чака по този начин да продължи "денят на гнева " против признаването на Ерусалим за столица на Израел.

Изданието "Дейли остарял " разгласява данни от анкета, съгласно които безспорното болшинство палестинци осъждат президента Доналд Тръмп, признал античния град за столица на еврейската страна. Деветдесет и един на 100 от запитаните считат, че решението на Съединени американски щати заплашва ползите им. Четирийсет и пет на 100 насочат апел за въоръжено въстание против Израел. Също толкоз избират по-меки форми на опозиция - приканват Палестинската самостоятелна власт да скъса всички връзки с Вашингтон и да внесе иск в Международния углавен съд.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу съжали, че ред арабски страни се демонстрират страхливи.
"Някои страни май се въздържат да реагират. Виждаме, че някои страни от ислямския свят се опасяват - цитира негови думи Интерфакс. - Ако не защитим Ерусалим през днешния ден, по кое време ще го сторим? Ако не защитим Ерусалим, едно от най-свещените места на исляма, какво ще пазиме тогава? "

Чавушоглу увери, че управлението на Турция ще направи твърдо изказване на лидерската среща на Организацията за ислямско съдействие, планувана за сряда в Истанбул.

Министърът евентуално бе подразнен от резултата, с който завърши незабавното съвещание на Арабската лига, разискало възможни наказания против Съединени американски щати. Както писа "Взгляд " в неделя, концепцията бе подкрепена от ред страни, само че в последна сметка не откри място в резолюцията.

Да напомним, че предходната интифада протече огромно и проведено, ръководена в действителност от главата на палестинската автономност Ясер Арафат. Този път обаче приемникът му Махмуд Абас е надъхан миролюбиво и очевидно не желае никакви протести. А силовите запаси на придвижването Хамас, ръководещо линията Газа, не са задоволителни за същинска война.
Движението мечтаеше за пълноценно въстание и преди, така че решението на Тръмп не промени нещата за неговите водачи. То просто бе още един мотив да възобновят старите си искания, като провеждат многохилядни демонстрации.

А саудитската монархия, която до известна степен покровителства Хамас, не се стреми през днешния ден към война с Израел. Напротив, Тел Авив и Рияд се движат даже към мълчалив ситуативен съюз против общия им зложелател - Иран. Затова опасността, отправена от линията Газа, не уплаши изключително никого в самия Израел.

"Хамас в действителност не е независима организация, дейностите му прекалено зависят от външни фактори. Основният външен фактор е Египет, а той няма никакъв интерес от трета интифада - съобщи пред "Взгляд " израелският политолог Яков Кедми, някогашен началник на специфичната работа "Натив ". - Втори фактор е Палестинската самостоятелна власт, въпреки държавното управление й да включва и представители на Хамас. "

Кедми е сигурен, че локалното население сега не се кани да води война с Израел, а това е най-важното.

"Обикновените араби са подготвени да излязат на демонстрации, да покажат какъв брой са възмутени. Но болшинството от арабското население няма настройка към по-активни силови дейности. Общо взето, Хамас няма сили за интифада ", заключава израелският специалист. Кедми чака в околните дни да се повторят протестните демонстрации и дребните конфликти на арабски младежи със силите на реда.

"Но интифада значи силови дейности на ръба на терора, от време на време и оттатък границите на терора. Никой няма интерес от сходно нещо, тъй като такива дейности са деструктивни. Самите палестинци схващат, че политическите акции и демонстрациите въздействат на публичното мнение в Съединени американски щати и Европейски Съюз по-добре от възможни бойни дейности. А една същинска интифада ще бъде изрично зле посрещната и в Европа, и в Съединени американски щати, изключително като знаем по какъв начин се развиха нещата с терора в Европа през последната година ", обобщи Кедми.

Техеран към този момент не е стопанин на Хамас

Експертите в Москва също виждат в изказването на Хамас по-скоро "демонстрация ", а не действителни планове. Ръководителят на Съвета за външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов съобщи за "Взгляд ":

"Не имам вяра тази интифада да бъде подкрепена от авторитетни сили в арабския свят. На думи всички осъждат Тръмп. Сега обаче всички имат други проблеми и никой не би тръгнал да предизвиква палестинската битка - битка с неизвестно какво. А Хамас надали ще може независимо да трансформира нещата в огромна демонстрация, както по време на първата или втората интифада. "

Лукянов посочи, че решението да си изместят задачата са взели американците, а интифадата е ориентирана против израелците, по тази причина логиката на Хамас, въпреки да е разбираема, "не може да промени взетото решение ".

"Ситуацията около местенето на посолството на Съединени американски щати в Ерусалим и признаването му за столица на Израел, от една страна, разчупва привичната рамка на така наречен близкоизточен кротичък развой. От друга страна в действителност не трансформира каквото и да било ", изясни политологът.
Лукянов не вижда интерес към интифадата даже от страна на Иран, застанал в този момент на напълно друга позиция спрямо предходните интифади.

"По-рано Иран поддържаше Хамас, само че през последните години придвижването се дистанцира от Техеран - под въздействието на Саудитска Арабия. Това стана при започване на сирийския спор, когато Иран остро се конфронтира с арабските страни. Тогава Хамас се държа много подмолно по отношение на Иран, изостави го и взе страната на монархиите от Залива. Затова не съм уверен, че Иран въздейства през днешния ден върху Хамас. Пък и за какво му е на Техеран тая интифада? В дневния ред това въобще няма връзка с палестинския въпрос ", заключи специалистът.

Превод: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР