Първите две от общо 4 мегапоръчки на Европейската комисия за

...
Първите две от общо 4 мегапоръчки на Европейската комисия за
Коментари Харесай

Мегапоръчката на ЕК за защитни средства се оказа успешна

Първите две от общо 4 мегапоръчки на Европейската комисия за защитни средства и здравна инсталация завършиха сполучливо. Европейската комисия е получила задоволително предложения и по двете оповестени позиции - 1. за гащеризони и ръковации и 2. за маски от класа 2 и 3, очила, защитни шлемове и хирургични маски. България се включи по втората позиция и е измежду страните, които незабавно би трябвало да подпишат контракти по процедурата, прецизираха от българското посланичество на Европейска комисия. Очаква се защитните средства да бъдат налични до две седмици след сключване на договорите. 

Европейската комисия не афишира съответните количества, като се чака това да създадат самите държави-членки при подписването на договорите. От Европейска комисия прецизират, че за всеки пожелан продукт производителите са дали предложения, които са покрили, а в някои случаи са и надвишили декларираните количества. „ Навсякъде по света сега има голяма потребност от защитно облекло и здравно съоръжение. Поради това считаме за триумф, че Съвместната европейска самодейност за публични поръчки бе в положение да обезпечи съответни предложения от международния пазар в забележителен мащаб във допустимо най-кратък период. Това е образец за солидарността на Европейски Съюз в деяние. Това демонстрира, че от участието в Европейски Съюз има изгода ", разяснява във връзка сполучливото привършване на процедурата ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. 

Европейската комисия започва и други две процедури за бързо възлагане на общи поръчки - за закупуване на вентилатори и за проби, реагенти и хардуер, като за тези търгове ще се събират преложения. 

България съумя да се включи в публичните поръчки макар проблем със забавена ратификация на рамковото съглашение на Европейски Съюз за взаимни общестевни поръчки за здравно съоръжение. Споразумението мина през светканична ратификация в Народното събрание на две четения в границите на един ден, без диспути. От Министерски съвет оправдаха късното одобрение с неналичието на формален превод на съглашението. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР