Първите доставки на ваксини срещу Covid-19 в Европа вече започнаха,

...
Първите доставки на ваксини срещу Covid-19 в Европа вече започнаха,
Коментари Харесай

Кога и как ще дойдат първите ваксини срещу Covid-19 у нас?

Първите доставки на ваксини против Covid-19 в Европа към този момент започнаха, още преди да има публично утвърждение нито в Съединени американски щати, нито в Европейски Съюз. Някои европейски страни се приготвят да стартират имунизиране с първите дози още през декември. Кога можем да чакаме първите дози у нас? Засега предварителните упования са първите дози да са налични у нас и да стартират имунизации в средата на януари или най-късно началото на февруари, само че по-големите количества ваксини против ковид да дойдат през март-април и второто полугодие на 2021 година.

Страната ни може да се забави с внасянето на първите дози след утвърждението на някоя от имунизациите на европейско равнище, в случай че до тогава не е основала организация за тяхното дистрибутиране и използване. Някои от огромните западноевропейски страни оповестиха подготвеност да стартират да имунизират още през декември-януари и към този момент имат имунизационни проекти, до момента в който България към момента работи по своя проект, който здравните управляващи дават обещание да е подготвен през идната седмица.

България разгласи, че ще закупи солидарно, като утвърждение по обособените съглашения би трябвало да се получи от Народното събрание. Ваксините ще са безвъзмездни за жителите и ще са по избор.

В очакване

В портфолиото на Европейска комисия със подписани съглашения или в стадий на договаряния са 6 ваксини на фирмите “АстраЗенека “ (AstraZeneca) и Оксфордския университет; " Пфайзер " (Pfizer) и немската " Бионтек " (BioNTech); " Модерна " (Moderna), " Санофи " (Sanofi), " Джонсън&Джонсън " -Янсен (Johnson & Johnson- Janssen); " КюърВак " (CureVac).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР