Първите доклади по новия механизъм за върховенството на закона в

...
Първите доклади по новия механизъм за върховенството на закона в
Коментари Харесай

Първите доклади за върховенството на закона в ЕС ще са през септември

Първите отчети по новия механизъм за върховенството на закона в Европейския съюз ще бъдат оповестени от Европейската комисия през септември, заяви в понеделник еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейнедрс пред комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европейския парламент, съобщи БНР.

Новият механизъм ще обгръща всички страни членки и ще замести мониторинга върху обособени страни, какъвто беше казусът с България и Румъния. Той ще обгръща въпроси, свързани с битката с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните салда.

Рейндерс посочи, че се планува отчетите да бъдат обвързани с достъпа до средства от бюджета на Европейски Съюз. Той разясни, че Европейска комисия ще предложи при определяне на дефекти във връзка с господство на закона да се стопират или лимитират средствата, отпускани на страните от Европейски Съюз от общия бюджет.

" За да се управлява потреблението на средствата от еврофондовете и да се отбрани финансовият интерес на Европейски Съюз против корупция и измами, във всяка страна членка ни е нужна самостоятелна правосъдна система и ефикасни проверяващи институции ", акцентира Рейндерс и добави:

" Ако действието им е застрашено заради недостиг на върховенството на закона, Европейски Съюз ще има пълномощията да замрази, понижи или ограничи европейските фондове съразмерно . При подобен общ недостиг на господство на закона, който рискува да засегне европейския бюджет, е неотложно да се работи бързо, с цел да се защитят финансовите ползи на Общността ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР