Първите договори за изграждане на центрове за наука с финансиране

...
Първите договори за изграждане на центрове за наука с финансиране
Коментари Харесай

Първи договори за изграждане на центрове за наука с европари ще бъдат сключени през февруари

Първите контракти за създаване на центрове за просвета с финансиране от оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък " се чака да бъдат подписани февруари. Става въпрос за контракти за четири центъра за върхови достижения, оценката на плановете по които ще бъде утвърдена през идната седмица. Очаква се при започване на март да бъде утвърдена оценката и определени и осемте плана за центрове за подготвеност, които ще се финансират с европейските средства. Това заяви през днешния ден Кирил Гератлиев - изпълнителен шеф на новата изпълнителна организация към просветителното министерство, която към този момент ръководи оперативната стратегия.

С 350 млн. лв. по оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък ", заплащанията от Брюксел по която са замразени от година поради редица нарушавания, би трябвало да бъде финансирано построяването на четири центъра за върхови достижения и осем центъра по компетентности. Заради редица процедури, правосъдни обжалвания на избора на оценители и връщане на плана за оценка се забави окончателният избор кои от кандидатстващите 44 плана да бъдат финансирани. Това усилва риска от загуба на европейски средства за просвета, защото страната ни има междинна цел до края на т.г. да бъдат усвоени най-малко 30% от европарите, или към 70 млн. лв..

" Най-трудното завършва ", сподели Гератлиев през днешния ден. В края на м.г. той даде обещание страната ни да направи всичко допустимо парите да не бъдат изгубени. Сключването на договорите може да се забави поради обжалвания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР