Първите дни на декември във Франция минаха под знака на

...
Първите дни на декември във Франция минаха под знака на
Коментари Харесай

Декември във Франция започна с протести


Първите дни на декември във Франция минаха под знака на митинги и вълнения, главно в столицата Париж. „ Жълтите жилетки “, които преди седмица стартираха с митинг против горивата на първи декември възобновиха дейностите си.

Според изчисленията по улиците на Париж излезлите на митинг са били от порядъка на 5,5 хиляди души, а броят на охраняващите митингите служители на реда е 4,6 хиляди Докато силите на реда се пробват да лимитират безредиците, управляващите се готвят за отпор.

„ Това, което се случи през днешния ден във Франция няма нищо общо с мирното изложение на неодобрение “, съобщи президентът на Франция Емавюел Макрон на конференция, след срещата на G20 в Аржентина.

„ Виновниците за такова принуждение не желаят промени, не желаят усъвършенствания, те желаят безпорядък...Те ще бъдат привлечени към отговорност за дейностите си в съда “, цитират думите на френския президент интернационалните организации. Те напомнят, че по традиция френският държавен глава в никакъв случай не визира вътрешните тематики по време на огромни интернационалните събития.

Пред телевизия BFM министърът на вътрешните работи на страната Кристофф Кастнер сподели, че службите за сигурност са открили към три хиляди души, взели участие в митингите, само че и в погромите в столицата на Франция. По думите му, както и преди и в този момент част от участниците са свързани с ултралеви придвижвания. Полицията, както излиза наяве от изказванията е открила съвсем професионални дейности на част от протестиращите, в това число снабдяването им с екипировка като пиротехника, противогази, както и с техника за противопоставяния. Щетите, нанесени на френската столица към този момент остават неразбираеми, само че се оповестява и за набези освен над магазини, само че и на частни домове.

Ден по-рано в Париж, съгласно известие на CNews са били арестувани 287 души. При конфликта с служителите на реда са потърпевши от порядъка на 110 души, от които 20 от силите на реда. Значително потърпевш от митингите в града е градският превоз.

Полицейският синдикат Alliance Police Nationale изиска държавното управление да вкара изключително състояние, само че без да се прецизира дали става въпрос за цяла Франция, или единствено за Париж. Нещо повече, синдиката изиска в интервенциите да бъдат включени и военни главно за дейностите, касаещи защита на административните здания.

Реалният митинг отпреди седмица на „ жълтите жилетки “, свързван главно с митинга против цените на горивата към този момент се загуби. Тяхното предпочитание за „ кротичък митинг “ срещу повишението на цените на горивата мина в друга повърхност и на процедура се оказа „ високомерен “ към този момент от сили, които е мъчно да се разпознават под едно име, групировка, искане. Твърди се обаче, че придвижването на процедура се е разраснало.
Според обява на Le Nouvel Observateur, последователите на придвижването са популяризирали до депутати и някои от медиите официално съобщение с 42 претенции във връзка с държавното управление, след които възбрана за нарастване на налозите, повишение на минималните ставки за трудова активност, понижаване от 62 на 60 на годините за излизане в пенсия, понижаване на държавните разноски за администрацията, усилването на контрола върху незаконните мигранти, както и доста други.

Твърди се обаче, че последователно митингите стопират. По данни на вътрешното министерство на Франция, в събота в митингите са взели участие общо 75 хиляди души в страната. За съпоставяне, през предходната събота, когато бе следващият митинг на „ жълтите жилетки “, са взели участие съгласно формалните данни над 100 хиляди души, до момента в който през първия, на 17 ноември протестиращите са били над 280 хиляди Полицаите, привикани за защита на митинга на 1 декември са били 65 хиляди Привиканите за очистване на следствията от дейностите на протестиращите пожарникари и спасители са наброявали най-малко 30 хиляди души.

По интернационалните медии
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР