Първите дипломати на Украйна и Молдова присъстват на среща на

...
Първите дипломати на Украйна и Молдова присъстват на среща на
Коментари Харесай

Външните министри на Г-7 се чудят как да изнесат житото на Украйна

Първите дипломати на Украйна и Молдова участват на среща на външните министри на Г-7 в Германия. Форумът се организира при изключителни ограничения за сигурност

Милиони тонове украинско жито не може да бъде изнесено от страната поради военните дейности там. Основната тематика на външните министри от страните от Г-7 е по какъв начин житото на Украйна да стигне до Европа.

Освен външните министри от Украйна в немския град Вайсенхаус на Балтийско море дойдоха и външните министри на Украйна и Молдова, които са поканени да вземат участие в срещата.

Дмитро Кулеба пътува до Германия дружно с домакина на срещата – немската министърка Аналена Бербок, която бе на посещаване в Киев преди този момент.

Нападението на Русия в Украйна е причина за рецесия освен в Европа, само че и в целия свят. Блокадата на 25 милиона тона украинско жито заплашва милиони в Близкия изток и Африка с апетит.

Основната тематика на срещата в Германия е да се откри излаз от тази обстановка.

България предложи наскоро Варна като пристанище, което може да поеме идващо от Украйна жито. Но черноморският път се счита за прекомерно рисков към момента – с цел да стигнат невредими корабите с жито до България,

НАТО би трябвало да обезпечи кулоар. Русия би изтълкувала това като интервенция във войната.

Пренасянето му по железопътен маршрут пък към този момент също е мъчно поради неналичието на задоволително вагони в Украйна. Те не могат да бъдат заместени с европейски, тъй като релсите са строени по съветски – по-широки са.

Друг значим въпрос за разискване повдигна украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. Той упорства Украйна да стартира да получава към този момент западно оръжие, като главната потребност е от самолети Ф-16 и Ф-15.
ТЕМА преди 4 часа 1718 преди 19 часа 1594 преди 22 часа 1001
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР