Първите дарения през 2023 г. във фонд Художествен на Исторически

...
Първите дарения през 2023 г. във фонд Художествен на Исторически
Коментари Харесай

Дарение от ценни картини получи Исторически музей – Павликени

Първите дарения през 2023 година във фонд ”Художествен ” на Исторически музей - Павликени направи доктор Колю Бянов. Уважаваният кардиолог и почетен жител на Павликени се раздели с няколко картини от частната си сбирка. Дарените от него произведения са „ Акт ” на Катерина Димитрова, „ Индустриален пейзаж ” на Димитър Яранов, графиките „ Пространство ” и „ Глава ” на Иван Нинов и „ Портрет на мъж ” на Преслав Кършовски от 1977г., сложена в остаряла солидна рамка от дърво.
От името на донора кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов даде картините на шефа на музея Елена Христова-Чанакчиварова.


Художествените творби са следващо подаяние на доктор Бянов за сбирката на музея. Те обогатяват фонда на музея с произведения на изявени български художници.
Преслав Кършовски е създател на голям брой графични и живописни платна, гравюри, плакати и илюстрации във всички жанрове и техники. Той е един от видните майстори в екслибриса в България, взел участие в голям брой изложения в България и чужбина. Преслав Кършовски е един от създателите на Софийска градска художествена изложба, както и на Националната художествена изложба, на която е и пръв шеф (1950-1957г.).
Неподражаемия жанр на Иван Нинов - изчистен, сбит и внимателен графичен език, проличава и в дарените две картини. Творби на създателя са владеене на Националната художествена изложба, Софийска градска художествена изложба, галерии в Бургас, Варна, Враца и други, както и голям брой частни сбирки.

Друг от показаните създатели, Димитър Яранов, работи в областта на концептуалното изкуство, акционизма, разиграване на креативния акт като деяние в обществената среда, а негови произведения стават емблематични за актуалното българско изкуство. Открива няколко независими изложения в София, изложения прави и в Брюксел, Варна и Скопие.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР