Първите данни от екзит пол проучвания дават на президентската партия

...
Първите данни от екзит пол проучвания дават на президентската партия
Коментари Харесай

Феноменална победа на партията на Макрон, помрачена от исторически ниска активност

Първите данни от екзит пол изследвания дават на президентската партия надзор върху до 70% от депутатите.

Партията на младия френски президент Еманюел Макрон печели голямо болшинство в Националното заседание - долната камара на Народното събрание в Париж, и съгласно първите прогнози от екзит пол допитвания ще разполага с 355 от общо 577 места, сочи прогноза на IpsosFrance за телевизия France 24.

Още една организация дава 355-360 места за спечелилите, само че съгласно организация Elab партията " Република, напред! " ще има 395-425 места. Това повдига въпроса за какво не се сбъдват прогнози на социолозите, които в петък твърдяха, че партията може да събере и 470 места.

И в тези рамки резултатът не е неочакван, тъй като социолозите го предвидиха от седмици насам. Но за партия, учредена едвам преди 14 месеца поддръжката е феноменална. В историята на модерна Франция сходно нещо са реализирали само Шарл де Гол през 1968г., когато печели над 80% от депутатите в Народното събрание и Жак Ширак - 472 депутати през 1993г. и 398 депутати през 2002г.

Разликата от Ширак е, че множеството от останалите места в Народното събрание бяха в ръцете на социалистите, до момента в който в този момент те са разпръснати измежду няколко от съперниците на Макрон и то в миг, когато тези партии са разкъсвани от вътрешни проблеми поради разочароващите им резултати на президентските избори.

Най-големите губещи са социалистите - годините на тяхното ръководство се окааха белязани от висока безработица, отлагани промени, терористични набези и загуба на национално самочувствие, разяснява " Франс Прес ". Резултатът им е пагубен - съгласно IpsosFrance от досегашните съвсем 300 места те слизат на 49 места.

Традиционната десница " Републиканците " ще са със 125 места.

Крайната левица, която води акция на офанзиви против социалистите, ще има общо 30 депутати (19 за " Непокорна Франция на Жан-Люк Меланшон и 11 за комунистите).

Националистите на Марин льо Пен събират 8 депутати.


Прогнозата на Harris Intеractive от 15 юни отреждаше на " Република, напред! " до 470 депутатски места. Всички останали са изтласкани в лявата и дясната политическа външна страна. Засега прогнозата за толкоз огромна победа на Макрон не се сбъдва.

Мащабът на сходно разбъркване във френската политика и ръководство е сравняван от анализаторите със основаването на сегашната президентска система през 1958г. и даже със следвоенното прераждане на френската народна власт през 1945г. Подобни оценки, обаче, най-вероятно не са предвиждали, че съвсем 6 от 10 гласоподаватели в неделя ще си останат вкъщи.

Още в късния следобяд се очакваше, че крайната изборна интензивност (по прогноза на Elabe и Ipsos/Sopra Steria) да бъде 42-43% - най-ниската в историята на Петата република и за пръв път повече от половината гласоподаватели да не се явят пред урните.

Като водеща причина се акцентира разочарованието и даже гневът на хората от политическата им класа. Но нова може да се дължи и на отмалялост от гласуването, защото за четвърти път в границите на два месеца - без да се броят първичните партийни избори за кандидат-президент, почнали през есента на 2016г. - французите бяха призовани да гласоподават.

Последната публична информация за интензивността бе към 17 часа българско време и съгласно нея гласувалите са били 35.55%, до момента в който в същия час на предходните избори през 2012г. бяха дали своят вот 46.42%. До обед до урните не бях отишли даже 18%.

" Вървете и гласувайте. Посланието е едно и също на всички места - никой не трябва да се въздържа от гласоподаване. Във Франция то не е наложително, това е право и отговорност ", съобщи в четвъртък министър председателят Едуар Филип. " Хората към този момент знаят, че всичко е решено ", разяснява 38-годишният охранител Алекс Мпой, отразяващ мнението на мнозина от въздържалите се.


Дял на въздържалите се да гласоподават от 1958г. насам. с - най-вероятно оптимистична - прогноза за съвсем 52% за балотажа на 2017г.

" Този избор е легализиране на новото статукво ", споделя пред " Блумбърг " Ив-Мари Кан, началник на политически сондажи на организация Elabe. " Няма изненада. Но спечелилите би трябвало да внимават, тъй като огромното им болшинство в Националното заседание не отразява цялата страна. " " Въпросът е по какъв начин някой с 14% от гласовете на записаните гласоподаватели се оказва с над 70% от депутатите. Това е нездравият детайл във френската президентска монархия ", разяснява в петък водачът на крайната левица Жан-Люк Меланшон.


© idea.int

Още преди неделния отлив на гласоподаватели Франция бе в компанията на Португалия и България и по изборна интензивност на парламентарни избори.

За огромната победа на говореха резултатите още от първия тур - тогава претендентите на партията на Макрон водеха в голяма част от страната - в 453 регион, а съдружниците им от MoDem - в други 62. Опозиционната обичайната десница (в мрачно синьо), социалистите (в розово) и националистите (в черно) бяха изтласкани в разпокъсани " острови ".


© Reuters

Премиерът Филип и негови министри приказват през последните дни, че може да се вкара повече детайл на съразмерно посланичество за парламентарните избори, с цел да се подсигурява, че няма да изчезнат дребните партии. Но те не дават детайлности какви са проектите за това.

Пропорционалното посланичество във Франция е било отхвърляно през годините като средство да не се допусне в Народното събрание огромно наличие на националистите. На президентските избори на 7 май техният водач Марин льо Пен завоюва 34% поддръжка, само че прогнозите за парламентарния балотаж бяха, че тя може да се окаже единственият народен представител и че в най-хубавият случай Националният фронт ще има под 10 представители.


© Reuters

Това е краят на избирателен маратон, траял 7 месеца и влизащ в историята като един от най-непредвидимите.

Сега екипът и държавното управление на Макрон с поддръжката от пропрезидентската партия могат умерено да се заемат с обещаните промени, тъй като до 2019г. в изборния календар на Франция няма нищо. Избори за Европейски парламент ще има през 2019г., за градски препоръки - през 2020г., а за препоръки в департаментите и районите - през 2021г. Съставът на Сената в Париж ще бъде избран през септември, само че това става по индиректен път, а и горната камара на Народното събрание е с лимитирани пълномощия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите във Франция (218)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР