Първите чуждестранни туристи, които идват по нашето Черноморие, са гости

...
Първите чуждестранни туристи, които идват по нашето Черноморие, са гости
Коментари Харесай

Проливен дъжд едва не прогонва първите чужди туристи

Първите задгранични туристи, които идват по нашето Черноморие, са посетители от Франция. Така за първи път Западът научава за България като черноморска дестинация и с това се слага началото на всеобщия проведен туризъм освен по нашето Черноморие, а изобщо в България.

През август 1909 година Варна се готви да посрещне към 200 туристи от Франция, най-вече интелектуалци – учени, писатели, хора на културта и изкуството. По това време кмет на града е Иван Церов с мандат от 1909 до 1912 година Той трескаво се приготвя за посрещането на френските туристи – първите в историята публични посетители по българското Черноморие. Кметът насочва покана до пълномощния ни министър в Париж Димитър Станчов да участва на тази среща и той драговолно приема. Обръща се и с молба да новоназначения тогава министър-председател на България Александър Малинов да отпусне определна сума за посрещане и настаняване на видните посетители.

Царица Елеонора дава двореца „ Евксиноград “


Така на 21 септември 1909 година френският параход „ Ил дьо Франс ”, пътуващ от черноморския град Севастопол на Кримския полуостров и с основен началник на делегацията Луи Оливие, дебаркира на пристанище Варна. Царица Елеонора Българска, брачна половинка на цар Фердинанд Първи, дава общително двореца „ Евксиноград ” като място, където да бъдат признати гостите, както и да прегледат естествения парк и забележителностите в покрайнините на двореца. На това място туристите са изкушени и от отлежалото вино в избата. Като върли фенове на този любовен балсам, французите са във екстаз.

Всичко върви по проект, само че тъкмо по време на визитата на френските посетители над града се излива проливен дъжд, който е на път да скапе тържеството. Градоначалникът на Варна, дружно с останалите посрещачи, както и жителите на града не са предполагали, че тъкмо в този ден неприятното време ще осуети проектите. Част от измокрените до кости видни туристи са натоварени на карети и каруци и се насочат към местността Побити камъни край Варна, една от атракциите на морския ни град. Друга част със специфичен трен се насочат към Гебедже (днешна Девня, ситуирана на към 30 км от Варна), с цел да прегледат Девненските извори.

Бурно забавление, макар пороя

 Кметът Иван Церов Кметът Иван Церов
Министърът на националното просвещение Никола Мушанов, който също участва на тази среща с френските туристи, дава прием в тяхна чест. Френските посетители получават като подарък мускалчета с гюлово масло, шишенца с българска ракия и бъклици с вино, обичайни нашенски сувенири. Въпреки проливния дъжд на открито, на банкета царува същинско забавление. Пеят се български и френски песни, прозвучават химните на двете страни – „ Марсилезата “ и „ Шуми Марица ”.

В края кметът на Варна Иван Церов държи прочувствено слово, признато с бурни аплодисменти. Най-разочаровани от първото публично престояване на задгранични туристи по нашето Черноморие са занаятчиите и търговците, които не могат да пласират стоката си от дюкянчетата поради неприятното време, което попречва френските туристи да се разходят свободно из града. Като отплата гостите получават комплект картички с илюстрации от Варна.

Когато французите се завръщат в родината си, техният пратеник Луи Оливие изпраща публично благодарствено писмо до кмета на Варна Иван Церов за чудесното посрещане… макар неподходящите атмосферни условия. По-късно тогавашният френски консул в България Александър Мерсeние връчва на Иван Церов удостоверение от Министерството на просвещението и изящните изкуства, с което е провъзгласен от френското консулство за „ Офицер на националното просвещение “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР