Първите българи с поставена трета доза ваксина срещу COVID-19 са

...
Първите българи с поставена трета доза ваксина срещу COVID-19 са
Коментари Харесай

Лекари от ВМА са първите с трета доза ваксина у нас

Първите българи с сложена трета доза ваксина против COVID-19 са 12 лекари от Военномедицинска академия отпред с нейния шеф ген. Венцислав Мутафчийски.

" С този вирус би трябвало да се води решителна битка. В момента 97% от приетите в болница с инфекцията пациенти в COVID-зоните на ВМА са неимунизирани. Надеждата, с която посрещнахме 2021 година се оправда – имунизациите на този стадий са единственият метод да се защитим от подлото заболяване. Доказано е, че избран интервал след имунизацията отбраната понижава. Затова нямах никакви съмнения, както и при „ първата игла ”, да си слага и „ трета ", написа Мутафчийски в профила на ВМА във " Facebook ".

Първите сложени спомагателни дози стават факт, откакто през вчерашния ден Експертният съвещателен съвет по контрол на имунопрофилактиката оповести насоки за акцията.

Министерството на здравеопазването по този начин и не излезе с спомагателна информация по кое време публично стартира слагането на трета доза на жителите. Във вчерашното известие пишеше, че България чака спомагателна информация от ЕМА за имунизирани с кои ваксини против СOVID-19 ще се ползва тази спомагателна или бустер доза. Днес сутринта обаче основният координатор на Експертния съвет по клинична имунология проф. Мариана Мурджева разгласи, че позволение за слагане на трета доза ще има през днешния ден.

Пред " Сега " от пресцентъра на Министерство на здравеопазването не можаха да кажат под каква форма ще излезе това позволение и дали изобщо ще има такова. Пред обаче оповестиха, че към този момент няма спънка да се слага трета доза. " Сега " ревизира и в " Информационно обслужване " дали третата доза може да се записва към този момент в единната осведомителна система за имунизационни документи. Оттам освен споделиха, че сега не е допустимо слагането на трета доза, само че обявиха, че сега РЗИ глобява лекари за това. " В системата ще може да се записва трета доза, когато излезе заповед за това от министерството на опазването на здравето ", съобщи чиновник на контактния център на компанията.

 

НАСОКИТЕ

Трета доза се предлага на следните групи:

1) имунокомпрометирани лица:

- лица с първоначални и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и обществени институции за настаняване от резидентен тип;

3) медицински личен състав с висок риск от заразяване;

4) лица над 65 години;

5) лица, които не са построили задоволителен имунитет след имунизация (липсващи характерни антитела или имунни кафези против коронавируса) един месец след приключен имунизационен цикъл.

ИНТЕРВАЛ

Интервалът на използване на бустерна доза при приключен имунизационен курс следва да е най-рано след 6 месеца , предлага експертният съвет. Според експертите хората в домовете за възрастни и обществени институции, медицинският личен състав и лицата над 65 година могат да пристъпят към трета доза 8 месеца след приключен имунизационен цикъл . При лица, които не са построили задоволителен имунитет след имунизация – такива с първоначални или вторични имунни дефицити и тези с изчезнали характерни антитела или имунни кафези против ковид, целесъобразният период за използване на спомагателна доза е един месец след приключен имунизационен цикъл .

 

ТЕСТ

Според специалистите е желателно преди трета доза да се направи проучване за характерни антитела и/или имунни кафези след приключен имунизационен цикъл. Освен това е целесъобразно преди използване на спомагателна доза да се прави клиничен обзор и преценка на положението от общопрактикуващ доктор или експерт на искащия за слагане на имунизацията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР