Първите 50 тона с гранитни плочки бяха докарани с два

...
Първите 50 тона с гранитни плочки бяха докарани с два
Коментари Харесай

Возят гранита за площад Централен

Първите 50 тона с гранитни плочки бяха докарани с два тира през вчерашния ден на пл. " Централен ". Плочките в сив цвят са изпратени от производителя в Македония по поръчка на компания " Драгиев и ко ". " Материалът се добива в Македония и минава през специфична обработка. Плочките са грапави от горната страна, с цел да не се пързалят пешеходците ", изясни шефът инж. Цанко Драгиев.

Палетите - всеки по 2,5 тона - се охраняват непрекъснато. Освен пазачи има и видеокамери, които нонстоп дебнат за крадци. Още най-малко 80 тира, натоварени с гранит, би трябвало да дойдат от Македония и Босна. По план с изключение на сиви плочки ще се редят и в розов цвят, който е по-скоро червеникав. За карето, което ще обрисува Римския конгрес, се чакат най-малко още 80 тира, натоварени с гранит.

Смяната на настилката ще стане, откакто Националният институт за недвижимо културно завещание утвърди работния план. Общината закъсня с внасянето му и пусна машините на площада, преди да получи зелена светлина от НИНКН. Изпълнителят обаче се надява, че това няма да е проблем.

" Вярваме, че това ще стане бързо, тъй като имаме координиран абстрактен план, по който в този момент отстраняваме остарялата настилка ", изясни инж. Драгиев. В склада на компанията са доставени и половината количества от вибропресовани бетонни плочки " Земелрок ", нужни за останалата част на площада. Преди да подреждат новата настилка, строителите ще подменят водопровода и ще прокарват дренажна система за отводняване.

Над подлеза, от северната страна на пощата и Цар-Симеоновата градина, ще се слага хидроизолация, само че се чака по-сухо време. На бул. " Цар Борис III Обединител " се довършва тротоарът с велоалея от западната страна и разграничителната линия по средата. Тези строително-монтажни работи, както и полагането на финален слой асфалт на булеварда са включени в контракта за публичната поръчка за подлеза на ул. " Гладстон " и площада, посочи инж. Драгиев. Според него даже и да се наложи общината да доплаща за работата след демонтажа на Кулата, ще става дума за дребна сума.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР