Първите 3 дни от болничния да не се плащат нито

...
Първите 3 дни от болничния да не се плащат нито
Коментари Харесай

Тези промени в болничния касаят всички българи, ще ни удари ли тесла?

Първите 3 дни от болничния да не се заплащат нито работодателя, нито от Осигурителния институт. Предложението на бизнеса, което още веднъж е на дневен ред, провокира парещ спор, предава bTV.

В момента за първите три дни от болничния заплаща работодателят, а от четвъртия ден нататък – Национален осигурителен институт.

Статистиката обаче демонстрира, че в множеството страни от Европейския съюз е въведен по този начин нареченият "период на изчакване ", през който служащият не получава обезщетение.

Най-често този интервал е сред 1 и 3 дни.

В някои случаи, като Ирландия, интервалът на изчакване е 6 дни. След приключване на този интервал на изчакване, се включва шефът и стартира да заплаща.

Обикновено присъединяване на страната стартира откакто изтече интервалът на присъединяване на работодателя.

Работниците в офиса компания за произвеждане на шоколади имат друго мнение за това би трябвало ли да се заплащат първите три дни от болничния. Преди да бъде назначена за офис помощник, Даниела е била шеф.

"Чувала съм мнения – откакто няма да ме пуснат тези дни при свършила отпуска, ще си взема болничен, това са директни закани от служащи, които са действителни ", изясни Даниела Костова, офис помощник във компания за произвеждане на шоколади.

Жената поддържа концепцията първите три дни от болничния да не се заплащат.

В множеството страни от Европейския съюз има сходно предписание. Нарича се "период на изчакване ". След като изтече стартира да заплаща шефът, а след него и страната.

"Злоупотребата с взимане на болнични вместо отпуск е много сериозна и може би това ще е една от ограниченията, която би спряла тази порочна процедура ", добави Даниела Костова.

Според сътрудника на Даниела Сава Бобчев, в случай че има злоупотреби, би трябвало да има явен механизъм за надзор и наказания. Промени, от които ще страдат и съзнателните, съгласно него не са най-хубавото решение.

"Истината ненапълно е по средата, само че не знам дали е допустимо да има решение по средата. Да, знам, че в други страни в действителност се разделя отговорността сред шеф, чиновник и страна. Но 3 дни ми се костват прекомерно дълъг интервал ", съобщи Сава Бобчев, търговски шеф във компания за произвеждане на шоколади.

Бизнесът упорства за измененията, тъй като сегашната обстановка подтикнала злоупотребите.

"Не е задоволително да не се заплаща, скърбя, извинявайте – това е неуместно, нечовешко и до известна степен нелегално ", разяснява Мика Зайкова, стопански специалист.

"В едно дружество работят татко, майка и наследник – разболяват се едновременно от разнообразни заболявания и сина поства във „ Фейсбук” по какъв начин пият бира на плажа ", сподели Васил Велев, АИКБ.

За първите 6 месеца на годината под 1 % от всички издадени болнични са анулирани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР