Първите 3 болнични дни не ги плаща работодателя, а съвестните

...
Първите 3 болнични дни не ги плаща работодателя, а съвестните
Коментари Харесай

Васил Велев разкри една от причините „Фолксваген“ да се насочи към Турция

Първите 3 болнични дни не ги заплаща работодателя, а съзнателните служащи. За това съобщи пред bTV ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Изказването идва в отговор на предложенията за смяна в схемата за обезщетение при болест.

Причина са растящия брой злоупотреби с болнични листове и паричните загуби, които се регистрират всяка година.

По думите на Велев доста хора работят вместо тези, които в действителност не са заболели, само че отсъстват от работа. Според него не във всички случаи е по този начин, само че феноменът пораства.

Експертът уточни, че у нас приблизително се взимат сред 9 и 10 болнични дни, до момента в който в прилежащи страни броят е доста по-малък. „ В прилежаща Турция е 2-3 дни неявяване по болест. Една от аргументите „ Фолксваген “ да се насочва натам. Хората просто там не се вършат на заболели “, съобщи Велев.

Освен това съобщи, че на година се изплащат и спомагателни 5 млн. лева от предприятията, без да се имат поради изплащанията от Национален осигурителен институт.

Велев съобщи, че злоупотребите с болничните листове порастват. Според него законодателството е направено по този начин, че да подтиква всеобщи обири и корупция.

Като ефикасна мярка той изясни, че в множеството европейски страни има така наречен дни на изчакване, при които компенсацията е доста по-малко, а в някои случаи то предстои и на данъчно облагане.

Д-р Николай Брънзалов от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари посочи, че бизнесът не страда поради лекарите. Той изясни, че работата на медицинските лица е да прегледат пациента и да го върнат допустимо най-бързо на работа.

По думите му е доста мъчно да се потвърди, че човек не е болен, а за времето, в което е отсъствал, лекарят е длъжен да издаде съответните
документи.

Брънзалов сподели, че в случай че има злоупотреби и неприятни практики, то би следвало те да подлежат на наказателна отговорност.

„ Ние като лекари не пазиме неприятни практики”, добави още той.

Той съобщи, че Българският лекарски съюз желае среща с бизнеса, с цел да обсъдят проблематичните точки.

Икономическият специалист Мика Зайкова изрично се разгласи срещу прекъсването на заплащане при болест. По думите ѝ това е „ нечовешко и незаконно”.

Тя акцентира, че злоупотреби с болнични дни и средства би трябвало да бъде криминализирано. Освен това е нужно въвеждането на непоколебим и ефикасен надзор от страна на здравното и трудовото министерства.

Според специалиста компенсацията би трябвало да се заплаща, само че не и от бизнеса. По думите ѝ това е било краткотрайна антикризисна мярка, която законодателството е трансформирало в непрекъсната, с цел да избави някои институции от банкрут.

Зайкова посочи, че броят на хората, които в действителност страдат от разнообразни болести е доста по-голям от тези, които не са, само че не участват на работното място.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР