Първите 28 контейнера с нередовно описани отпадъци, внесени в България

...
Първите 28 контейнера с нередовно описани отпадъци, внесени в България
Коментари Харесай

България връща на Италия първите 28 контейнера с отпадъци

Първите 28 контейнера с нередовно разказани боклуци, импортирани в България от Салермо, ще отпатуват назад към Италия идната седмица. Екоминистерството подхваща и други ограничения след открити нарушавания в режима на вноса и оползотворяването на боклуци, в това число затваряне на една от топлоцентралите с право да изгаря боклука, заяви БНР, цитирайки министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро. 

" Заради липса на филтри беше затворена една топлоцентрала и така ще се постъпва с всички, които работят не по разпоредбите. Следят се и останалите четири мощности, които имат право да горят боклуци ", разяснява Димитров. Той добави, че след открити нарушавания при осъществените инспекции ще бъде прекратена активността на няколко вносителя и ще се завишат фрапантно условията към брокерите с отпадък.   " По напътствие на премиера бе основан координационен център с присъединяване на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, институциите, свързани с Министерство на околната среда и водите, които управляват вноса на боклуци от чужбина. Затваряме пристанища, ЖП-входовете на страната и ще изпратим фрагменти по митниците, където има пунктове за въвеждане в страната. Това се прави за нередовните да могат да бъдат връщани още на място ", разяснява Димитров. Според него следва да се вкара и квота при горенето на боклуци, като се подсигурява горенето първо на боклуци от българия, и след това на вноса. Покрай нарасналата си интензивност обаче управляващите се били сблъсквали с различен проблем - вносителите изсипвали отпадъците по всевъзможни дерета, с цел да може след това да укоряват страната. 

Контейнерите, които България ще връща на Италия, бяха декларирани като пренасящи разбъркан отпадък -  пластмасови боклуци и каучук, а в действителност се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени боклуци. Те ще бъдат върнати на изпращача – италианската компания „ Дентиче пантелоне “ от град Салерно. По вноса на отпадъците се води досъдебно произвеждане в Районната прокуратура-Варна, част от товара получи позволение за реекспорт след заседание при прокуратурата, изъква БНР. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР