Първичните предлагания като това на Uber често са недостъпни за

...
Първичните предлагания като това на Uber често са недостъпни за
Коментари Харесай

IPO за всеки

Първичните предлагания като това на Uber постоянно са недостъпни за дребните клиенти, които обаче имат други възможности за вложения в техни акции.

© Andrew Kelly Стойността на инвестицията в ETF-и може да e няколкостотин $ и отново подсигурява присъединяване на пазара за разлика от IPO.
През предходната година 190 компании осъществиха първоначални обществени предлагания (IPO) на Уолстрийт и набраха 47 милиарда $ по отношение на 160 сдружения година по-рано. През 2019 година пазарът в Съединени американски щати е даже още по-горещ – единствено през първoто полугодие на борсата дебютираха компании като Uber, Lyft и Pinterest. Инвестициите в такива акции съставляват интерес и за доста дребни вложители от чужбина, само че присъединяване в обществено предложение не е изключително елементарно за осъществяване. От една страна, малко платформи оферират тази опция от Европа, от друга, за дребните клиенти не е несъмнено, че ще се класират, защото размерите, които се записват, са много огромни, а и не на последно място, това може да се окаже скъпа интервенция. Освен това, в случай че вложителят има предпочитание да има акции от повече млади компании, задачата се усложнява.

Как се случват нещата

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Първичните обществени предлагания се реализират от капиталова банка, брокер или консорциум от такива участници. Те купуват акциите от компанията (поемателство) и по-късно ги продават на вложителите при IPO-то на избрана цена или аукционен принцип. " Ако към него има огромен интерес, акциите доста бързо отиват при институционалните вложители ", разяснява президентът на Cabot Money Management Робърт Лътс. Така преди години имаше мощен интерес от България към предлаганията на Фейсбук и на " Манчестър юнайтед ", само че български вложители не съумяха да запишат и тогава акции. Но имаше дейни вложители в търговията в първите дни, които купуваха през платформите си отсам.

Целта на първичното обществено предложение на акции на първо място е да набере избран капитал, с цел да може компанията да го вложи в бизнеса си. В този смисъл продажбата на милион акции на един вложител би била доста по-бърза и ефикасна, в сравнение с същите тези акции да бъдат продадени на 1000 разнообразни дребни вложителя. Това обаче не би трябвало да тормози искащите с по-малко средства - от една страна, за тях е по-лесно да си купят акции по-късно на вторичния пазар (често и по-евтино) или да вложат напряко в борсово търгувани фондове (ETF), които влагат в нови компании. Последното ще им обезпечи и опцията да са индиректно акционери в няколко горещи компании, а освен в една. Преди това обаче въпреки всичко искащите би трябвало да се ориентират в околната финансова среда.

Например на пръв взор Lyft и Uber може да наподобяват като софтуерни компании, защото и двете се популяризират като платформи за споделено пътешестване и думата " технология " се появява на уебсайтовете им. Така те са изцяло свободни да се самоопределят както желаят, само че да вземем за пример доставчиците и уредниците на показатели като Standard&Poor`s и MSCI, които поддържат Глобалния стандарт за подредба на индустрията (GICS), са на друго мнение и не гледат на тях като на софтуерни компании. Или другояче казано, акциите на Lyft и Uber не могат да бъдат открити в софтуерните ЕTF-и като Technology Select SPDR Fund ETF (#XLK). Причината е, че платформите за споделено пътешестване са класифицирани като индустриални компании в транспортния бранш. Така те попадат в ETF-и като индустриалния Select Sector SPDR XLI и SPDR S&P Transportation XTN.

Универсалният инструмент

През последните години борсово търгуваните фондове се трансфораха в най-търгуваните принадлежности в международен мащаб - за десетилетие техният брой набъбна до 4700, като всяка година на пазара се появяват по към 400 нови ETF-и. Най-големите фонд мениджъри като BlackRock и Vanguard ръководят по няколко десетки сходни фонда, всеки за милиарди долари, а общата сума на активите в ETF е над 4 трлн. $. Инвестицията в тях значително оказва помощ да се понижат рисковете, като в същото време предлага опция за присъединяване в по-диверсифицирана група от по-големи и по-ликвидни IPO-та. Борсово търгуваните фондове за първоначални обществени предлагания оферират експозиция към нови обществени компании, преди те да се причислят към други съществени показатели в Съединени американски щати. Повечето необятни пазарни показатели включват нови обществени сдружения едвам откакто към този момент са се търгували известно време, защото има условия за ликвидност и борсова история. Компанията - майка на Гугъл, Aplhabet и Фейсбук бяха включени в показателя S&P 500 близо две години откакто станаха обществени.

Най-лесният метод за вложение в интернационалните IPO-та и млади компании е посредством ETF и взаимни фондове, които обезпечават достъп до стотици компании с една инвестиция. За да се включат в еуфорията по американските IPO-та, вложителите могат да се възползват от фондове като First Trust US IPO Index Fund (FPX) и First Trust Dow Jones Internet Index Fund (FDN). Друг вид е фондът Renaissance IPO ETF, който има за цел да даде на вложителите ефикасна експозиция към портфолио от нови обществени компании, листнати в Съединени американски щати. Компаниите с по-големите IPO-та се прибавят бързо, а останалите биват включвани във фонда по време на тримесечните ъпдейти. Дружествата отпадат от портфолиото две години след дебюта си на борсата. Доходността от началото на 2019 година е близо 32%, като по този метод реализира по-добър резултат и от покачването на необятния показател S&P 500. Фондът Renaissance IPO ETF е повишен толкоз през тази година с помощта на мощното показване на някои от фирмите в него като софтуерния разработчик Okta, Zscaler, Roku и MongoDB. Днес в портфейла на Renaissance IPO ETF доминират софтуерни компании, заемащи 36% от общите му активи, до момента в който телекомуникационните сдружения и тези, занимаващи се с недвижими парцели, имат дялове от надлежно 16 и 10.8% съгласно данните в последния месечен бюлетин на компанията.

Ако желаете да притежавате кошница от бумаги на компании, които скоро са осъществили своите IPO-та, борсово търгуваният фонд First Trust IPOX-100 също е добър вид. Този ETF наблюдава показателя IPOX-100, който следи 100-те най-големи американски IPO-та през първите 1000 дни след техния дебют на борсата. Фондът е с рентабилност 21.85% за последните 12 месеца. Разликите спрямо Renaissance IPO ETF са, че той държи вложенията оптималните 4 години и влага в spin off компании, или такива, които се отделят от компанията майка, учредявайки ново сдружение с обособен мениджмънт. First Trust IPOX-100 е постигнал 12% рентабилност за последните 5 години и е много по-голям от фонда на Renaissance.

Малко по-високи такси
Трябва да се има поради, че световните ETF-и, които залагат на обществени предлагания и млади компании, постоянно имат по-високи разноски от обичайните индексни фондове заради по-активната политика и идентифициране на първичните обществени предлагания, както и поради постоянното ребалансиране на портфейла. Като цяло обаче инвестицията в ETF се счита за най-евтина като разноски за ръководство точно поради пасивния темперамент. В случая обаче борсово търгуваният фонд няма по какъв начин да не се съобрази с измененията в базовия актив, върху който той е основан - в тази ситуация съответен показател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР