Първи сняг падна над хижа Безбог в Пирин. За бялата

...
Първи сняг падна над хижа Безбог в Пирин. За бялата
Коментари Харесай

Първи сняг падна край наша известна хижа СНИМКИ

Първи сняг падна над хижа „ Безбог ” в Пирин. За бялата наслада оповестиха във Facebook страницата на Meteo Balkans. Въпреки че покривката не е толкоз огромна, хората, обичащи това приятно място, се радват от сърце. А някои дори ги връхлитат мемоари:

" Ехххх... какви снегове е имало на този връх преди години... По цяло лято е имало сняг... ", написа Анна Стойкова.

А варненец си пожелава: Дай Боже сняг и във Варна.

„ Безбог “ е хижа в Пирин, ситуирана на Полежанското странично било. Тя се намира в подножието на връх Безбог край Безбожкото езеро на височина 2236 м.

Първата хижа в региона е издигната през 1960 година западно от езерото на ската на върха. Била е дребна и старовремска, а и на доста неуместно място. През април 1971 година лавина пада по улея на връх Безбог, в който се намира хижата и я унищожава. По-голямата част от строителния материал и обзавеждането се озовават в езерото. За благополучие няма потърпевши, защото хижарят по това време е бил слязъл в село Добринище. Още на идната година стартира градежът на нова хижа.

В средата на 1980-те години стартира строителството на въжен превоз, който свързва хижа „ Гоце Делчев “и х. „ Безбог “. Той е издигнат за няколко години от отделение на тогавашните Строителни войски и публично е открит за употреба през август 1989 година За времето си той е най-дълъг в България – близо 3500 м., като взема дистанцията сред двете хижи за към 35 минути. Лифтът се движи всеки ден от 8:30 до 16:00 ч., стига атмосферните условия да не препястват работата му. С стартирането на лифта се основава и най-дългата ски писта в България – над 4500 м.

От хижа Безбог може да се стигне до: връх Безбог – 50 мин.; връх Полежан – 2 ч.; Попово езеро – 1,20 ч.; хижа Пирин – 6 ч.; хижа Демяница – 4,30 ч.; подслон Тевно езеро – 4 ч. Еднодневни преходи могат да се създадат също до Кременски езера, връх Джангал и Стражите.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР