Първи случай на западнонилска треска в Монтанско. 60-годишна жена от

...
Първи случай на западнонилска треска в Монтанско. 60-годишна жена от
Коментари Харесай

Жена от Берковица е първата заболяла от западнонилска треска у нас тази година

Първи случай на западнонилска тресчица в Монтанско. 60-годишна жена от Берковица е призната в инфекциозното поделение на регионалната болница със признаци на рядката болест, която към този момент е потвърдена и лабораторно. Пациентката се възвръща сполучливо.

Диляна Богданова споделя, че даже не усетила по кое време и къде е била ухапана от комар, само че здравословното ѝ положение се влошило преди две седмици.

" По света и у нас ": Как стартира всичко?
Диляна Богданова: Намерих зад ухото си едно топче и след това още едно-две, някъде края на юли.доктор Елена Борисова, шеф на РЗИ-Монтана: На 5 август недоволствата се ускоряват, дамата губи схващане, не е могла да се движи сама.
Първоначално подозренията са, че е получила инсулт, само че след консултация с инфекционист, била сложена диагноза западно-нилска тресчица.
лекар Елена Борисова: Това е вирусна зараза с огнищен темперамент, механизмът за предаване е посредством захапване от комар, не се предава от човек на човек, пикът на регистрацията е август, въпреки, че от юли до октомври може да се записват такива случаи в страната.проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания: Вече е добре пациентката. В съответния случай засягането на нервната система е минало удобно. Вече има излекуване, няма остатъчни феномени. Когато се засегне нервната система от западнонилска тресчица са вероятни затруднения, които може да са съдбовни при 10 до 20% от хората.
По думите на проф. Кантарджиев от 160 души, ухапани от комари, които носят вируса на запазнонилската тресчица, инфектиране на мозъка получава единствено един.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР