Първи случай на лаймска болест е регистриран във Враца за

...
Първи случай на лаймска болест е регистриран във Враца за
Коментари Харесай

Почна се! Първи случай на лаймска болест във Враца

Първи случай на лаймска болест е регистриран във Враца за тази пролет, оповестиха от пресцентъра на Регионалната здравна ревизия. Инфекцията най-често е в следствие от захапване от кърлеж.
Болестта протича на няколко стадия и може да продължи с години. Инфекцията се демонстрира с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на болестта – до един-два 2 месеца от ухапването, тя се лекува с антибиотици. В противоположен случай може да провокира също затруднения в сърдечно-съдовата система, да засегне ставите, очите, нервната система. В последната си фаза лаймската болест може да докара и до съдбовен излаз.
Врачанка е пипнала и рядко срещаното в района заболяване ку-треска. Заразата се предава от животно на човек, като в тази ситуация е посредством домашно направено краве сирене. Проявите на болестта били нетипични - нараснала температура и болки в мускулите. Затова в началото никой не се усъмнил за заразното заболяване, по-късно обаче се появили подозрения, че става дума точно за ку-треска. Направени били лабораторни проучвания, които били изпратени в Центъра за заразни и паразитни заболявания в София, от където преди дни удостоверили диагнозата.
"Призоваваме хората да се хранят по-отговорно, като употребяват единствено храна с тестван генезис ", припомнят за следващ път от Регионалната здравна ревизия във Враца.
Освен тези болести, здравните специалисти установили и сериозен брой болни от варицела поданици на региона. През миналата седмица новите случай на пипналите шарка са 13. Има и един човек, диагностициран с туберкулоза.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР