Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран

...
Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран
Коментари Харесай

Африканската чума стигна до Югозапада

Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство „ Искър “, Самоковско. Положителната проба е от диво прасе.

От Югозападното държавно дружество потвърдиха съществуването на вируса в ловно стопанство „ Искър “, откакто и втората проба при дивото прасе се оказала позитивна.

Предприети са всички ограничаващи ограничения, като в базата влизат единствено чиновници на стопанството, на които се прави наложителна стерилизация.

На територията на ловното стопанство не се позволяват външни лица и туристи.

Засилени са ограниченията по граничните пунктове с Гърция и Северна Македония, като се ревизират всички коли да не се придвижва прясно свинско месо или артикули от него. Извършва се и стерилизация на всеки автомобил, съобщи регионалният шеф на БАБХ, доктор Михаил Бащавелов.

"И автоматизирани пръскачки сме инсталирали. Една от колите на фотоклетка се включва автоматизирано ", сподели той, представен от БНР.

Изключително повишен е контролът в питателните магазини и комерсиалните вериги, в които се предлага месо, в петте лицензирани кланици и към 20 месопреработвателни обекти.

"Там си имаме непрекъснато взимане на проби, най-много в кланиците и месопреработвателните предприятия. Много е повишен контролът ", разяснява още той.

Около 5000 са прасетата в Благоевградска област, отглеждани при домашни условия.Ветеринарите са безапелационни, че по-добре е те да бъдат заклани в този момент, защото към момента няма записано огнище на африканска чума.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР