Първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по

...
Първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по
Коментари Харесай

Диви прасета с африканска чума в Добричко


Първи случаи на зараза с вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) са установени при четири диви свине в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево

Със заповед на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев са наложени ограничения за предварителна защита и ограничение разпространяването на инфекцията в сходство с настоящото законодателство. Създадени са зони на ограничаване, засилен е надзорът при дивите и измежду популацията домашни прасета

БАБХ ще прави непрекъснати клинични прегледи за АЧС при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета като осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването АЧС в България. Мерките при домашни прасета са ориентирани към прецизни ограничения за биосигурност за спирането на опцията за прекачване на болестта сред дивата и питомната популация  свине в страната.

Днес се организира съвещание на Областната епизоотична комисия в гр. Добрич, на която ще бъдат разисквани ограниченията за надзор, попречване на разпространяването и организацията по осъществяването им.

Биосигурността на фермите е основен фактор за предотвратяване на домашни свине от нахлуване на зараза с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ припомня, че прасетата в стопанства „ заден двор “ би трябвало да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви свине.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР