Първи потвърден случай на морбили е регистриран в област Стара

...
Първи потвърден случай на морбили е регистриран в област Стара
Коментари Харесай

Потвърден е случай на морбили в Старозагорско

Първи доказан случай на морбили е регистриран в област Стара Загора , оповестяват от Регионалната здравна ревизия (РЗИ). Според здравните инспектори най-вероятно казусът при 49-годишния гражданин на град Гурково се отнася за импортирана зараза , тъй като мъжът е признат в Клиниката по инфекциозни заболявания незабавно след завръщането си от Чехия. 
От РЗИ - Стара Загора е осъществено епидемиологично изследване и са подхванати всички нужни противоепидемични ограничения . Заболелият към момента е приет в болница, а контактните с него хора се следят. Предприети са и дейности за търсене и имунизация против морбили на децата от 13-месечна до 18-годишна възраст, които нямат персонален доктор и за тях няма данни за извършена имунизация. На популацията в Гурково са предоставени здравно-образователни материали за болестта морбили. Заедно с община Гурково и неправителствената организация „ Свят без граници ” от инспекцията организират осведомителни беседи в града. 
От РЗИ - Стара Загора припомнят:
1. При липса на данни за осъществена имунизация против морбили в имунизационния паспорт на детето паортит и рубеола, родителите неотложно да се извърнат към  доктор за имунизация.
2. На лицата, имали контакт със болни от морбили в друга страна или обитавали в страна с данни за разпространяване на морбили, е целесъобразно осъществяването на серологично проучване в медико-диагностични лаборатории за определяне на съществуването или неналичието на предпазен имунитет против болестта. 
3. При лицата, които са с липса на имунитет, е целесъобразно да се направи една доза комбинирана ваксина против срещу морбили, паротит, рубеола.
Припомняме, че на 21 юни старозагорската здравна ревизия моли да се вземат превантивни ограничения против инфекциозното заболяване поради подвижността на работещите хора и набиращият скорост летен туристически сезон, в който в страната идват чужденци - фактори, които са причина за бързо разпространяване на инфекцията. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР