Първи пакет от мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса

...
Първи пакет от мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса
Коментари Харесай

Общинският съвет на Варна с важни решения в помощ на гражданите и бизнеса

 Първи пакет от ограничения в поддръжка на жителите и бизнеса в изискванията на COVID -19 утвърди на днешното си съвещание Общинският съвет във Варна. Мерките, препоръчани от кмета Иван Портних, са главно в две насоки – административни облекчения и финансова поддръжка.

Съветниците дадоха единодушието си обектите, попадащи в обсега на заповедта на министъра на опазването на здравето и прекратили активност, краткотрайно да бъдат освободени от възнаграждение на такси, наеми и цени на услуги, в това число от цена за сметоизвозване. За всички останали обекти, отвън обсега на заповедта, срокът за възнаграждение на дължимите такси, наеми и други се удължава до 10-то число на месеца, идващ края на изключителното състояние.

Паркирането в синя зона да остане гратис до анулация на изключителното състояние, реши още локалният парламент. Заплатената цена от компаниите за длъжностен абонамент и от живущите по непрекъснат адрес ще бъде прихваната за идващите месеци.

Временно отпада и таксата за  детските ясли и градини, което ще спести на родителите непрекъснатата такса от 20 лева Гласувано бе също абонаментните карти на пенсионерите, учениците, студентите и хората с увреждания, пътуващи в градския превоз, да бъдат удължени до анулация на изключителното състояние, както и до един месец по-късно.

Другата утвърдена от съветниците мярка бе да се удължи срокът за заплащане на такса “смет " с 5% отстъпка до 30 юни в това число. Дотогава се усилва и срокът за възнаграждение на дължимите парични приходи от концесионни хонорари за дадените от Община Варна обекти на концесия.

На днешното съвещание Общинският съвет  даде също единодушието си за увеличение потенциала на публичната столова към Домашния обществен патронаж от 550 на 650 места. С решение на локалния парламент ще бъдат готови 500 пакета със артикули от първа нужда за хора в неравностойно състояние с приходи до линията на беднотия на член от фамилията.

На днешното съвещание беше обещано също единодушие за отлагане на отговорности на " Двореца на културата и спорта “   и на " Златни пясъци “ АД, което ще разреши на сдруженията да подадат заявки по мярката " 60/40 “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР