Първи май е един от най-честваните празници в света. Той

...
Първи май е един от най-честваните празници в света. Той
Коментари Харесай

Северна Корея ловко използва Деня на труда

Първи май е един от най-честваните празници в света. Той отбелязва протеста на Хеймаркет - кървясъл конфликт сред американски служащи и полицията на площад Хеймаркет в Чикаго. Въпреки че това събитие се е състояло на 4 май, през 1889 година е решено протестът да бъде маркиран на 1 май.

Въпреки, че е свързван със Съюз на съветските социалистически републики празникът се празнува необятно отвън комунистическия свят. Адолф Хитлер, да вземем за пример, афишира 1 май за народен празник доста скоро откакто поема властта в Германия, наричайки го " Ден на националния труд ".

Първи май се е чествал и в имперска Япония, но след като военната тирания заменила по-отворения и либерален режим от 20-те години на предишния век, празникът бил неразрешен.

Колко значим е 1 май в Северна Корея?

Последната година, в която денят е честван в колониална Корея е през 1935 г. С идването на Червената войска през август 1945 година празникът е възобновен в Северна Корея и след 1946 година се отбелязва уместно всяка година по руски жанр.

Но с годините тонът на тържествата се трансформира и идеологическите фокуси на празника отразяват измененията в държавната идеология.

От края на 40-те до началото на 1950-те години 1 май е интернационалистически празник, в Северна Корея. Севернокорейските вестници уведомили своите читатели по какъв начин се чества в други социалистически страни и твърдели, че КНДР е част от този социалистически блок, воден от Съюз на съветските социалистически републики.

След като опозицията против Ким не съумява да го в профил от власт през 1956 година и Съветският съюз в последна сметка взема решение да не се намесва, отразяването на празника минало към доста по-национален фокус.

Да бъдеш просто част от интернационален блок, воден от друга мощ, не е тъкмо хвалебствие за деспот. За това и от 1957 година Първи май се превръща в ден, отбелязващ реконструкцията на страната и труда на севернокорейския народ.
 Честване на Деня на труда
 

Честване на Деня на труда

Тази наклонност продължава и през 60-те години на предишния век, макар че от време на време първата страница на партийния вестник Rodong Sinmun била отдадена и на по-актуални тематики като Априлската гражданска война на юг през 1960 година, основаването на тролейбусни направления в Пхенян през 1962 година или визитата на гвинейския президент през 1965 година

Първи май 1967 година се оказал забавно време за Северна Корея - тъкмо преди Петнадесетият пленум на ръководещата партия да прогласи " монолитната идеологическа система " и Ким Ир Сен да издаде своите указания, с които да стартира трансформацията на КНДР в в действителност тоталитарна страна.

След 1968 година КНДР откри нов метод да приспособява интернационалния темперамент на Първи май към личните си потребности, с публицистични публикации в държавни медии, отдадени на величието на Ким Ир Сен и описващи " обичания и почитан водач на революцията " като надълбоко уважаван от всички хора по света.

Може би най-необичайният Първи май в Северна Корея е маркиран през 1975 година, написа NK News. Ден откакто Сайгон пада от армията на Северен Виетнам, отбелязвайки края на Виетнамската война.

От 1976 година рутината на честванията била обновена. Но когато Ким Ир Сен умира, обичаят бил нарушен за една година: на 1 май 1995 година първите две страници на партийния вестник били отдадени на партийни лозунги, а не на Първи май.

През 1996 година празненствата се възобновяват и не престават всяка година до гибелта на Ким Чен Ир.

Ким Чен Ун наподобява не се интересува доста от празника. Една година, той е съответно разказан на първата страница, друга година, може да бъде загатна в резюме някъде по средата на вестника.

КНДР не крие същинското значение на Първи май от народа си. Ако някой отвори Голямата корейска енциклопедия (която, апропо, е един от най-честните и подробни текстове, до които севернокореецът има свободен достъп), може да прочетете история на празника.

Но по време на действителните тържества това се не помни и първичната цел на Първи май е сменена с нова, обща за всеки в Северна Корея: удостояване на династията на семейство Ким.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР