Първи коментар на новоизбрания кмет на Асеновград доктор Христо Грудев

...
Първи коментар на новоизбрания кмет на Асеновград доктор Христо Грудев
Коментари Харесай

Новият кмет на Асеновград: Започваме с финансов и структурен одит на общината

Първи коментар на новоизбрания кмет на Асеновград лекар Христо Грудев пред Actualno.com. Екипът ни беседва с него за избори и интензивност, за бъдещи планове на локалната власт, за преструктуриране на общината. Засегнахме и няколко по-глобални тематики, в последно време вълнуващи обществото. Грудев разясни, че към този момент е направил първи стъпки към встъплението си, като кмет, с цел да се запознае с съществени неща. Ето съответно какво сподели новият кмет на Асеновград.
Какъв ви е първият коментар след изборите, сложна ли беше борбата за Вас?
Изборите са характерна активност, която най-добре се упражнява и се води от систематичните политически партии. Всеки избор си е характерен и друг. Евроизборите са един вид, за парламент - различен, а локалните са напълно трети тип. Всичко това натоварва, а от време на време и обърква хората. Не единствено като партийни структури, само че и жителите, които живеят на територията на тези общини. Ето, да вземем за пример, в неделята на балотажа срещнах семейство асеновградчани мои познати, образовани хора. Попитах ги дали са отишли да гласоподават и те ми дадоха отговор " нали предходната неделя гласувахме ". Това, че не са наясно със самото осъществяване на целия избор приказва за недостатъци на политическите сили в това, че не са известили задоволително популацията да излезе и да гласоподава. Разбира се, в случай че хората желаят да употребяват своето конституционно право. Иначе, считам, че изборите протекоха обикновено. Нямаше ексцесии и ненужно напрежение. Нормална беше, съгласно мен, и по-ниската изборна интензивност на балотажа, тъй като на първи тур в Асеновград играха 16 политически сили с листи за общински съветници и девет претенденти за кмет. В един миг, на идната неделя остават двама души. Т.е. тези, които техните претенденти не са съумели, малко са афектирани. И по тази причина евентуално са решили, че няма да излязат и да гласоподават. Но постоянно всеки балотаж е с по-ниска изборна интензивност.
А в този ред на мисли - смятате ли, че в случай че бъде въведено наложително гласоподаване интензивността ще бъде по-висока?
Аз съм живял във времето, в което до 09:30 ч. сутринта, в случай че не са дали своят вот 100% от хората в съответния квартал, ходеха да ги търсят по къщите. Защото имаше някаква форма на социалистическо състезание сред секционните изборни комисии кой по-първи ще отиде да гласоподава. Смятам, че не би трябвало да се връщаме в тези времена. По принцип, силовото налагане на каквото и да е нормално не води до добър край. Трябва да се постараем да изградим у нашите съграждани и въобще у популацията на България положително отношение и доверие към изборния развой. Какво се случи, да вземем за пример в Асеновград? Малко над 53 000 души имат право на глас. На първи тур гласоподаваха съвсем половината - към 27 000 асеновградчани. От останалите, да кажем, че 1 000 души са имали задължения отвън Асеновград и просто физически не са могли да участват на гласуването. Но останалите 25 000 какво са правили? Не мога да си обясня за какво го вършат. И съм уверен, че огромна част от хората, които след това разясняват и недоволстват, след това не отиват да гласоподават. А това е несериозно. Опитват се да образуват публично въодушевление и мнение, при изискване, че не са дали своят вот. Имам възприятието, че живеят във виртуален свят.
А в случай че бъде въведено електронно гласоподаване, не би ли била по-висока изборната интензивност?
Аз имам близки, които по електронен път вършат преводи, да вземем за пример, от Лас Вегас, единствено с няколко придвижвания по клавиатурата. И считам, че това нещо, с цел да го има връзката е предпазена. А ние непрекъснато излизаме с тезата, че в случай че има електронно гласоподаване, прехвърлянето на данни няма да е подсигурен. Може би, би трябвало и в самото общество да се построи доверие. Най-вероятно ще се вземе решение и на равнище Народно заседание някакво отношение по този въпрос. Освен всичко имаше и хиляди недействителни бюлетини, а електронното гласоподаване би понижило техния брой. Така, че ще е добре да се измисли в действителност предпазена форма на този тип избор и той да стартира да се употребява, с цел да се обзет и хората, които не желаят да излязат, с цел да гласоподават в урните.
Да преминем и към тематиката за локалното ръководство - като кмет, кое ще е първото нещо, което ще извършите, когато седнете на кметския стол?
Вчера бях в постройката на общината, коства ми се, че от дълго време не съм влизал. Аз постоянно го споделям - на първо време би трябвало да проучим настоящото финансово положение на администрацията. Смятам, че имам готови хора, които ще се заемат с това още от начало. После ще обърнем внимание на плановете. Ще проучим плановата подготвеност на общината и до каква степен са стигнали заплащанията по тях. След това, ще се заемем с депото за боклуци и с разнообразни реновирания на обекти. Например, значимо е да се огледа мостът при Общинския пазар. Железата са корозирали и се виждат по какъв начин рисково стърчат в профил. Освен това, Градският парк също има потребност от възобновяване, пространството над Търговския център, речното корито на река Чая. Това са неотложни неща. Трябва да забележим има ли някаква планова подготвеност и да задвижим последователно нещата пред държавното управление и ръководещите органи. Но първото, щом вляза в кабинета, ще е да събера способен екип от експерти, които са работили с такава материя.
Смятате ли, че община Асеновград би трябвало да бъде преструктурирана, като брой и сфера на работа на чиновниците?
Да, считам, че би трябвало да има промени. Ще забележим коя конструкция каква успеваемост има. Особено финансовия отдел най-бързо и елементарно може да бъде тестван. Ще проверим и услугите, които са чисто административни - на какво равнище са. Искам да акцентира отново, че ще инспектираме и работата на депото за боклуци. След това, ще помислим и основаване на междуобщински подслон за бездомни кучета, който въпрос не сме го заложили в управническата стратегия, само че е много наболял в Асеновград и по тази причина го добавихме след това, наблюдавайки реакциите на асеновградчани. Тежко е за една община да го построи и поддържа независимо, по тази причина ще потърсим поддръжка от прилежащи общини - Първомай, Садово и други.
Предишното ръководство приготви построяването на ново общинско дружество за строителство, което да прави бързи поправки - смятате ли да продължите развиването му, или общината няма потребност от сходна конструкция?
Ще проверим нормативната база и да се обясни каква ще бъде финансовата му прехрана. Но чиновниците от такова дружество могат да извършват бързи действия, вместо да се афишират публични поръчки. Например, случи се злополука през нощта, светофар е повреден или панелите и са нарушени, концепцията е да бъде отремонтирано съвсем незабавно. Вместо да се чака един месец, с цел да се съберат пет сходни повреди, да се афишира процедура и така нататък Ние не отхвърляме всичко, което е направено. Ние сме хора и знаем, че за всяко реализирано нещо, изключително което е положително, са положени труд и разсъдък. Няма да разрушавам, а ще преценим нашата позиция. Ако е положително, ще го запазим и надградим. Но, в случай че забележим, че не е дейно и средствата, които влизат в общината, са алегорични, няма по какъв начин да толерираме избраната активност. Към момента съм се интересувал за автомобилния парк на общината. Знаете, има един неприспособим автомобил. За жал, служителят, който го е управлявал по време на злополуката, е бил в изключително положение, заради което КАСКО няма да бъде зачетено. Ще се поинтересувам какво се случва и с репатриращия автомобил и ще помислим по какъв начин, по кое време и дали вероятно той може да влезе в деяние.
Да разясняваме и едно изявление на премиера Бойко Борисов, който сподели, че персона с повече от три мандата няма да бъде номинирана за управителен пост?
Аз, като някогашен кмет и сегашен в този момент, спечелил изборите, моето мнение е, че два мандата са задоволителни. На третата година от втория мандат кметът би трябвало да излезе с позиция, че е задоволително ръководството му до тук. Да измисли някакво опрощение и да разгласи, че е до тук. Според мен, изхабяването е голямо, като кмет на община. Отговаряш и си отговорен за всичко, нямаш пари за всичко. И изключително по-чувствителните хора, които желаят да работят, това нещо го претърпяват. И всичко се отразява на здравето и на психическото равновесие. Така, че министър председателят, може би, е имал поради по-високи позиции. Но несъмнено два мандата са задоволителни за кмет на община. Да пристигна различен човек по-късно, с нови хрумвания, с нови сили, с нов екип. Времето се трансформира. За един къс човешки живот осем години е доста време.
Още един въпрос, който се разисква доста в последно време - пазаруване и пласиране на гласове. Някои даже настояват, че се случвало на улицата пред очите на всички. Как ще коментирате? На Вас някой съобщавал ли Ви е за сходно нещо? Смятате ли, че в Асеновград имаше тази година търговия с гласове?
Не съм участвал. Срещали са ме хора и са ми казвали. Еди кой си давал по 100 лв.. Но аз запитвам дали го е видял с очите си. Отговорът е, че единствено е чул. Аз персонално, като кандидат-кмет и като жител, не съм видял, не съм участвал на такова нещо. Говори се. Но какво значи, че се приказва. За всички всичко се приказва. Мачът бил уречен и съдията бил корумпиран. Но аз не съм участвал и не съм виждал такова нещо. Ако, както прокуратурата разгласи, че на към 10 случая са повдигнати обвинявания, към този момент е друга тематика. Другото са малко хорски приказки. А за Асеновград, някъде четох социология, че 30% от хората били податливи на това нещо. Ние, асеновградчани, не живеем на луната. И част от нашето население влиза в тази статистика. Така, евентуално в Асеновград също има хора, които са податливи. Дали ще го свършат е друга тематика, само че имали настройка, социологията е национална и това демонстрира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР