Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11

...
Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11
Коментари Харесай

Върви Народе Възродени!

Първи вести за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, намираме в " Христоматия славянского язъка " от 1852г. на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на светите братя е почетен в българската черква " Св. Стефан " в Цариград, дружно със работа и за св. Иван Рилски. На идната година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена работа в църквата " Света Богородица ", а по-късно учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

В словото си, произнесено по случай 24 май 2003 година пред Народната библиотека " Св.св. Кирил и Методий ", учен И. Юхновски обаче споделя за алманах с арменски пътеписи от 1813 година, в който е намерено изложение от един духовник, свидетелстващ, че на 22 май 1803 година го завели в Шумен " на празник на писмеността на българите " и той видял " по какъв начин те пели тъжни песни и след това играли хоро ". Така в този момент знаем, че първото известно ни светско честване на Кирил и Методий у нас е тъкмо от преди повече от 200 години. Това е най-дълго празнуваният празник в страната ни.

В средата на ХІХ век празникът се чествал и в Русия, и в България, във връзка със почналата битка за църковна самостоятелност. От 1863 година 11 май се открива като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил проведен от учителя Сава Филаретов.

След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители, написа нюз.бг. Тогава поражда и концепцията за празничен химн. В Русе, през1892 година Стоян Михайловски, тогава преподавател в Мъжката гимназия, написва химна " Върви народе възродени ". През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско учебно заведение Панайот Пипков написва музиката към текста.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страна и Църква, се празнува на един ден - 24 май. След 1969 година се организира изкуствена секуларизация посредством обособяване на църковния от светския календар, по тази причина през днешния ден към този момент си имаме два празника - църковен (11 май) и всемирски (24 май).

Денят на св.св.Кирил и Методий е един от първите публични празници на възродената българска страна, трансформирал се в празник на цялостния нравствен живот и през днешния ден, в светлината на традицията, празникът 24-ти май сплотява минало и бъдеще, с цел да обогати сегашното.За формален празник24 май е разгласен с решение на 9-то Народно заседание на 30 март 1990 г.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР