Първи август 2017 е радостен ден за България и Македония:

...
Първи август 2017 е радостен ден за България и Македония:
Коментари Харесай

Шрамайер: Възпаленията между София и Скопие трябва да спрат

Първи август 2017 е щастлив ден за България и Македония: Договорът за другарство и добросъседство основава механизъм за преустановяване на порочната процедура политиците да поясняват общата история, разяснява за Кл. Шрамайер.

Защо две прилежащи страни безусловно се нуждаят от контракт за другарство и добросъседство? Има ли Германия такива контракти с Франция и Холандия, да вземем за пример?

Германия и Франция подписаха на 22 януари 1963 година по този начин наречения " Елисейски контракт ", който постави завършек на безконечната им омраза. С Холандия има двустранни съглашения по на практика въпроси, да вземем за пример - за гранични корекции. България и Македония незабавно се нуждаят от двустранен контракт, като имаме поради какъв брой бурни са пререканията им. Всъщност множеството въпроси бяха уредени още в взаимната декларация от 22 февруари 1999 година на тогавашния водач на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски и на Иван Костов. Но откакто двамата си отидоха, с тях си отиде и разсъдъкът. Онази декларация беше добра - потвърждава го фактът, че множеството нейни текстове в този момент влязоха без промени или със напълно дребни промени в новия контракт.

Като отличен ценител на двете страни и техните двустранни връзки, кои текстове от Договора намирате за най-сензационни? Къде виждате изключително огромен прогрес?

Най-важният прогрес следва от алинеи 2 и 3 на член 8. Те уреждат основаването на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и просветителни въпроси - по този метод политиците към този момент ще бъдат лишени от правото да поясняват историята. Защото до момента непрестанно възникваха възпаления заради особеното политическо пояснение на исторически събития и персони. И това въобще не е чудно, като имаме поради общата политическа история на двете страни до 1912-1913 и по време на българската окупация на Македония през Втората международна война. Винаги е било неуместно в оценката на това минало политическите тълкувания да надвиват над експертните. Сега тази неточност ще бъде отстранена благодарение на Съвместната мултидисциплинарна комисия. За да не остава и диря от подозрение, съгласно алинея втора от член 8, тази комисия е длъжна да способства за обективното научно пояснение на историческите събития, основаващо се на достоверни и почиващи на доказателства исторически извори.
Още едно доста значимо взаимно обвързване, което способства за помиряването, се съдържа в алинея 3 на член 8: двете договорни страни ще провеждат взаимни празнувания на общи исторически събития и персони. Началото ще бъде сложено в този момент, на 2 август в Скопие, когато българската министърка на външните работи Екатерина Захариева и нейният македонски сътрудник Никола Димитров ще положат венци на гроба на Гоце Делчев в църквата " Свети Спас ". (В тази гала ще вземат участие и министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев - бел. ред.). Накрая ще отбележа и член 12 от Договора, който планува учредяването на Съвместна междуправителствена комисия. Тя ще бъде под управлението на двамата министри на външните работи, ще се събира най-малко един път в годината и ще следи за ефикасното използване на Договора и за подобряването на двустранното съдействие, както и за решаването на въпроси, зародили по време на осъществяването на Договора. По този метод се конфигурира институционална инстанция за решаването на противоречиви въпроси.

Националистите в България настояват, че Договорът е надали не капитулация, че по този метод България се отхвърля от своята история. Какво е Вашето мнение?

На националистите в никакъв случай не може да им се угоди, тъй като те считат, че единствени имат разсъдък. Всъщност, правилно е по-скоро противоположното: само научният метод и вероятно другите гледни точки на двете страни могат да разкрият цялото благосъстояние на общата история.

Има ли някакъв капан в този контракт?

Няма клопки. Двете страни не са длъжни да одобряват изводите на експертната комисия. Според член 8, алинея 2, второ изречение, Комисията просто е длъжна да показва пред държавните управления годишни отчети за своята работа. Това несъмнено ще смекчи политическата полемика. Но Договорът към момента може да се провали - в случай че едната или другата страна престане да демонстрира благосклонност. Защото Договорът живее само от положителната воля на двете страни да го трансфорат в триумф.

Поддръжниците на Договора в Македония настояват, че той е солидна основа, върху която може да се надгражда. Противниците му обаче са уверени, че Договорът основава механизми, с които България по-късно ще може да шантажира Македония. ВМРО-ДПМНЕ към този момент разгласи, че не поддържа Договора. На този декор: дали добросъседските връзки фактически имат бъдеще?

Македонските националисти от сегашната ВМРО-ДПМНЕ напълно унищожиха Македония и я натикаха в задънена улица. Те би трябвало единствено да се радват, че новият министър председател Заев най-сетне дава на страната късмет за някакво ново начало. Между другото, общата история принуждава да се вършат взаимни отстъпки, тя не е някакво опитно поле на екстремистите, които считат историята за своя благосъстоятелност.
Първи август 2017 година е щастлив ден за България и Македония, той е празник за Балканите и за цялата интернационална общественост. Но щастието не е цялостно, тъй като един участник отсъства: Атина. Би било добре, в случай че и Атина се въодушеви от духа на новия контракт и най-малко стартира да извършва отговорностите си от Временното съглашение от 1995 и от решението на Международния съд от 2005 година. Балканите най-сетне имат потребност от съдействие, даже от естетика, с цел да могат да се опълчват на дебнещите рискове.

Източник: Дойче Веле
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР