Първи април е единственият ден, в който на журналистите може

...
Първи април е единственият ден, в който на журналистите може
Коментари Харесай

Първоаприлските шеги, които заблудиха хиляди

Първи април е единственият ден, в който на публицистите може да бъде простено публикуването на подправени вести за умишлена илюзия на аудиторията. Стига да не прекаляват. „ Труд ” също си е разрешавал сходни доброжелателни „ намигвания ” към своите читатели. Преди година „ информирахме ”, че нова държавна разпоредба ще задължи аптеките да назначават духовни лица, които да освещават закупените медикаменти. През 2016-а писахме, че по автомагистралите ще бъдат ситуирани трудности вид „ лежащ служител на реда ” като мярка в битката с злополуките.

Историята обаче помни случаи, в които първоаприлски вести са довеждали до всеобща нервност и илюзия на хиляди, включително и на управляващите, и то доста преди датата да бъде оповестена публично за Международен ден на хумора и шегата през 1970 година
 14-1  14-2  14-3
На 1.4.1988 година „ Известия ”, един от най-популярните руски ежедневници, оповестява, че аржентинската футболна звезда Диего Марадона договаря с управлението на московския „ Спартак ”, което е готово да му заплати 6 млн. $, с цел да се причисли към тима. Новината стремително е публикувана от американската организация Асошиейтед прес, която разгласява опровергаване, едвам откакто се свързва с редакцията на „ Известия “ за повече детайлности.

Година по-рано английският „ Дейли Мирър ” оповестява, че сред Маргарет Тачър и Михаил Горбачов е избухнал любовен романс по време на визитата на английския министър председател в Съюз на съветските социалистически републики. Таблоидът даже разгласява фотография, на която Тачър гали руския водач нежно под брадичката. Въпреки, че статистите са двойници, фотосът заблуждава хиляди читатели и шокира консервативните британци.

През 1982 година гръцкото национално радио сигнализира, че замърсяването на въздуха в Атина е достигнало сериозни равнища и градът ще бъде евакуиран. Тъй като казусът с нездравословните излъчвания в гръцката столица е действителен, доста атиняни вземат известието на съществено и се приготвят да изоставен. След три часа радиото признава измамата, само че към този момент е прекомерно късно – заваляват правосъдни искове, а шефът си подава оставката.

На 1 април 1940 година авторитетният Институт „ Франклин “ във Филаделфия пуска прессъобщение, с което афишира, че краят на света ще настъпи на идващия ден. „ Новината “ е подхваната от радио KYW, което оповестява на слушателите си, че в 15 часа светът ще свърши. Настъпва суматоха и управляващите са засипани с позвънявания от уплашени жители. Ситуацията се успокоява, едвам откакто от института неколкократно твърдят, че не са правили сходно предсказване. Виновникът скоро е открит и уволнен – пресаташето Уилям Кастелини.

През 1987 година радиоводещият Стив Морис афишира, че всички автомагистрали в Лос Анжелис ще бъдат затворени за главен ремонт в интервала 8 април – 1 май. След като стават обект на незаслужения обществен яд, от локалното пътно ръководство се обаждат в радиото, с цел да кажат, че не намират шегата за доста занимателна.

През 1993 година сътрудника на Морис от радио KGB-FM в Сан Диего, Дейв Рикардс, оповестява, че галактическата совалка „ Дискавъри “ е била отклонена от военновъздушна база Едуардс и ще се приземи на локалното летище Монтгомъри. Хиляди наивници се насочат натам с камери и фотоапарати, вследствие на което пътищата се оказват задръстени и служителите на реда поставят неимоверни старания, с цел да отпушат трафика. На никого не му хрумва, че дребната писта в покрайнините на града е несъответствуваща за задачата. Полицията не е по никакъв начин впечатлена от шегата и праща на радиото сметката за цялата интервенция по регулирането на трафика.

През 1992 година вестник „ Лондон таймс ” оповестява, че в Белгия са почнали договаряния за делене на страната, като северната холандскоговоряща част ще се причисли към Нидерландия, а южната, където се приказва френски, към Франция. Първоаприлската вест заблуждава даже английския външен министър Тристан Гарел-Джоунс, който съвсем излиза в ефирен ефир, с цел да „ разиска тази значима информация ”.

През 1905 година немският в. „ Берлинер тагеблат ” шокира читателите с новината, че Федералният запас на Съединени американски щати е обран при дръзновен грабеж. Крадците прокопали тунел под река Потомак и отмъкнали 268 млн. $, а американските управляващи се опитвали да прикрият случая, само че сътрудниците им преследвали нарушителите по целия свят. Болшинството немски медии препечатват историята и тя става водеща вест в цяла Европа. Зад Океана обаче никой не се хваща и американските медии осмиват европейските си сътрудници.

През 1947 година „ Аиндховен дагблат ” афишира, че холандският град ще бъде премахнат от радиоактивна мъгла, образувала се при случай в близкия цех на Филипс. Статията е цялостна с безсмислени препоръки към жителите, само че защото множеството хора съумяват да прочетат единствено заглавието, избухва всеобща суматоха. Десетки хиляди хукват да бягат, а от близката военновъздушна база звънят в полицията, с цел да се осведомят дали да заобикалят полети над града. Нещата се успокояват, откакто кметът прави изключително послание по радиото, в което изяснява за измамата. И до ден сегашен това е най-известният случай на инспирирана от медиите суматоха в Холандия.

През 1967 година Швейцарското национално радио оповестява, че американски астронавти са кацнали на Луната. Слушателите са осведомени, че през нощта отвън осветените градове ще могат да следят спускането на избавителната им капсула. Новината провокира всеобщо овакантяване на Цюрих, а железниците пускат спомагателни влакове, с цел да извозват запалянковците. Объркани от нервността в посолството на Съединени американски щати даже стартират да честват. А първите астронавти стъпват на Луната чак 2 години по-късно.

Извънземните са дребни и сиви поради измислена вест


 14-kare На 1 април 1950 година немският вестник „ Ваисбаденер тагблат ” афишира, че в покрайнините на града се е разрушила летяща паница. На първа страница изданието разгласява фотография на дребно еднокрако извънземно, намерено край отломките от американски военни. Материалът провокира подобен интерес, че редакцията е принудена да разгласява опровергаване, само че нещата не завършват до тук.

Информатор изпраща копие от фотографията на ФБР и организацията лековерно я завежда в архива си с неверното заглавие „ Марсианец в Съединени американски щати ”. Три десетилетия по-късно ФБР я предава на уфолога Бари Грийнууд, който я включва като доказателство, че извънземни посещават Земята, в известната си книга „ Инцидентът Розуел ”.

Снимката способства за появяването на мита, че извънземните са дребни, сиви и с огромни очи. Нейният създател, фотографът на „ Ваисбаденер тагблат ”, разкрива, че „ извънземното ” е подправена фотография на 5-годишния му наследник, който театралничи с военни от близката американска база.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР