Първи април е Денят на шегата или пък Денят на

...
Първи април е Денят на шегата или пък Денят на
Коментари Харесай

Едни от най-добрите първоаприлски „лъжи“

Първи април е Денят на шегата или пък Денят на лъжата – може да сте го чували и по двата метода.  Днес е денят, в който можем да се пошегуваме, да позволим да се пошегуват с нас или непосредствено да си излъжем. Като се счита, че най-хубавата първоаприлска смешка е тази, на която всички се смеят - даже индивидът, на чийто тил е изиграна.

Има всевъзможни майтапи – някои са транспарантни и безобидни като анекдот. Други могат да подведат цяла страна да им повярва . Някои майтапи обаче са били толкоз изобретателни, че са останали в историята като най-хубавите първоаприлски смешки.
С лодка в центъра на София през 1933 година
Една от първите медийни смешки за 1 април датира от 1933 година, когато на първата си страница хумористичният вестник „ Щурец “ излиза със заглавие: „ Страшното наводняване в София “.  То е подкрепено от напълно реалистични колажи на хора с лодки, плуващи по жълтите павета пред Народното събрание .

Авторите шегобийци обаче не стопират до тук –  те описват и за героичното избавяне на кмета на София , който бил отмъкнат от стихийни води, породени от пръсване на тръба след земетресение. Историята доближава и до своя пик с изказванието, че земният трус, предизвикал наводнението в София, е  довел до изригване на вулкан в Пловдив .
Охрид желае да се отдели от Македония и да бъде ръководен от София
От македонците всичко може да се чака.  Ето за какво доста хора повярвали и на изявления, че Охрид изискал да се отдели от Македония и да бъде ръководен от София . Много българи и през днешния ден биха се зарадвали на новината, че ще си имаме „ троянски кон “ в сърцето на съседката ни.
1200 лева минимална заплата
Тук шегата се заиграва с сензитивна за обществото ни тематика – минималната заплата.  През 2016 година редица уеб сайтове разгласяват информация, че се планува въвеждането на единна ставка за минимална заплата от 600 евро (1200 лева.) за целия Европейски Съюз . Това обаче гранични с тънка насмешка към стандарта на живот на доста хора у нас. Някои медии даже пуснаха подправено изявление с тогавашния еврокомисар по обществените въпроси.

Подобна може би „ неприятна “ смешка е и заглавието: „ Пускат на ниска цена бензин в супермаркетите “.

Трябва да се означи обаче, че днешните заглавия за отваряне на заведенията за хранене и фитнесите не са смешка , а съществено държавно решение. Въпреки че управляващите напоследък обичат да се „ майтапят “ с народа и бизнеса с игра на ластик вид „ отваряме-затваряме “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР