Първата заявка, която номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел

...
Първата заявка, която номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел
Коментари Харесай

Мария Габриел поиска оставката на Гешев - как реагираха политическите сили?

Първата поръчка, която номинираната за министър председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел направи, е да изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев, в случай че оглави кабинет. Това стана по време на срещата ѝ с парламентарната група на ГЕРБ-СДС рано тази заран, на която тя заяви главните си цели преди консултациите с останалите парламентарни сили.

Сред 10-те съществени целта, оповестени от Мария Габриел, сякаш поръчката за дълбока правосъдна промяна, преминаваща през предварителното освобождение на основния прокурор срещна максимален отзив от страна на парламентарно показаните политически сили, които заявиха поддръжка за едно такова желание.

Подробности вижте във включването на Николай Минков.

Радикална промяна на правосъдната система е един от главните 10 целта, които Мария Габриел показа пред ПГ на ГЕРБ.

" Правосъдна промяна. Приемане на главните закони. Механизъм за следствие на основния прокурор в Наказателно-процесуален кодекс. Реформа в КПКОНПИ и нейното делене на комисия с проверяващи функционалности и комисия по лишаване на нелегално добито имущество. Нещата даже не би трябвало да стопират до тук и да се стигне до конституционна промяна ", съобщи Мария Габриел - номинирана за министър председател.

Най-категорично прозвуча поръчката ѝ по адрес на основния прокурор.

" Първото, което ще направи министърът на правораздаването в моето държавно управление, е да внесе пред Висшия правосъден съвет искане за освобождението на основния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на правосъдната власт ", сподели тя.

Според съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов това е значима политическа поръчка, която се употребява от неговата поддръжка, само че насочи предизвестие.

" Ако на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила на Сийка Милева, да вземем за пример, разбираме че това няма да е никаква основна смяна - образец давам. Въпросът е каква е концепцията на Мария Габриел и на Политическа партия ГЕРБ по тази причина да променим прокуратурата, да променим Висшия правосъден съвет, цялата система, която прави вероятен освен Гешев, само че преди този момент и Цацаров, преди него Филчев ", сподели Христо Иванов.

Лидерът на " Възраждане " дефинира поръчката за освобождението на Гешев като кукичка за " Продължаваме промяната ".

" Радваме се, че най-сетне ГЕРБ стартира да мисли като " Възраждане ". Надявам се в идващите месеци да убедим останалите партии и за другите неща, които приказваме, че са значими за България - да запазим финансова самостоятелност и да запазим българския лев, да не влизаме в еврозоната - нещо, което, обаче, Мария Габриел съобщи като един от главните си цели, което считам че е повече от задоволително, с цел да не получи нашата поддръжка ", сподели Костадин Костадинов.

От Движение за права и свободи дефинираха поръчката на Мария Габриел като добра.

" Идеята за внасяне във Висш съдебен съвет за отстраняването е добра концепция, тъй като сега има основано напрежение, виждаме в обществото. И това напрежение би трябвало да бъде преодоляно по един или различен метод ", съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

От Има Такъв Народ заявиха цялостна поддръжка за всички дейности, които биха довели до промяната на Гешев, само че приканиха за съществена смяна на правосъдната система

" Не е значимо да махнем един и да сложим другия. Просто би трябвало да реформираме и да се опитаме да намерим болшинство, което да реформира правосъдната система, с цел да не се позволяват повече такива неточности! Иначе Има Такъв Народ сме позитивно настроени към концепцията и ще я подкрепим с каквото е е належащо ", сподели Станислав Балабанов, Има Такъв Народ.

От Левицата отхвърлиха коментар.

А Радостин Василев от Политическа партия, който през днешния ден непринудено се отхвърли от имунитета си по искане на основния прокурор, съобщи че дава образец по какъв начин елементарен народен представител може да даде мощ на правораздаването, тъй като никой не може да бъде над закона.

" Бях твърдо решен сега, в който основният прокурор ми изиска имунитета, да му го дам. За разлика от мен, който не се тормозя и в действителност няма от какво да се тормозя, господин Гешев години наред отхвърля да се съобрази с волята и на българския народ, и на народните представители, на европейските ни сътрудници - да се сътвори механизъм за неговото следствие ", разяснява Радостин Василев.

Дори новият правосъден министър да внесе искане за предварително освобождение на основния прокурор, то последната дума има Висшия правосъден съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР