Първата заплаха за оставка на правителството Денков - Габриел дойде

...
Първата заплаха за оставка на правителството Денков - Габриел дойде
Коментари Харесай

Съдбата на кабинета "Денков-Габриел": между сопата, химикалката и Пеевски

Първата опасност за оставка на държавното управление " Денков - Габриел " пристигна по-малко от три седмици след избирането му поради изопването на връзките сред сътрудниците във властта - двете най-големи групи в Народното събрание. Поводът беше поредицата от синхронни гласувания на ГЕРБ дружно с Движение за права и свободи и " Възраждане " и последвалата закана на " Продължаваме промяната - Демократична България " да се откаже от ръководството поради саботиране на предварителните ангажименти. А резултатът - гледище на обединението за официализиране и структуриране на връзките, на което ГЕРБ отговори с изискване да се подпише документ със цената на съдружно съглашение за общо ръководство.

Засега не е известно по кое време ще се реализира срещата, на която би трябвало да бъдат разисквани механизмите за работа вбъдеще. Публичните изяви на двете партии от предходната седмица извадиха нескрито нестихващото напрежение, за което импровизирано описват политици още от времето на сформирането на кабинета. Това пролича и по прелюдия от тази седмица в обществена приложимост израз за структурата на ръководството - " сглобката ", за който водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че бил употребен в есемес на Лена Бориславова от " Продължаваме промяната " до водача на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.
Въпреки разменените остри думи обаче и двете обединения са надалеч от желанието да стигат до крайности и да жертват държавното управление, още повече, че това би върнало властта в ръцете на президента Румен Радев и последващо назначено от него служебно държавно управление, разясниха за " Дневник " източници от ръководещото болшинство.
Според тях протичащото се е по-скоро опит за заемане на по-добри позиции от сътрудниците във властта, сред които все по този начин няма доверие.

ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " имат сделка за, както и, която рамкира поетите задължения. Недоверието и властовите упоритости на сътрудниците за назначения в междинните ешелони на властта обаче към този момент изместват на назад във времето поръчките за промени. А оповестената огромна цел - правосъдната промяна за промяна на Висшия правосъден съвет (ВСС) и прокуратурата, наподобява прекомерно далечна. Иван Гешев беше отхвърлен като основен прокурор и небрежно заменен със заместника му. Парламентарната комисията за промени в конституцията, чиято работа се чака да маркира какъв брой време ще продължи ръководството, към момента не заседава.
Според източници от болшинството дали тя ще стартира работа наподобява се свежда до един въпроса: може ли да се лиши от един от членовете си - Делян Пеевски.

" Сглобка " от ден до пладне, само че я има

За партията на Борисов повода за изострянето на връзките е в " узурпирането на цялата власт " от " Продължаваме промяната ". За обединението аргументите са в нарушаването на съглашението сред първите две политически обединения със изолирането на " Продължаваме промяната - Демократична България " и в парламентарната правна комисия.

В резултат " Продължаваме промяната - Демократична България " първо напусна пленарната зала, след това излезе с, в случай че не се надгради и съблюдава съглашението с партията на Борисов.

Изказвания през почивните дни потвърдиха, че двете политически сили най-малко към този момент не са решени за завършек на постоянното ръководство. Пред " Нова телевизия " съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи: " Нашата решителност не е да хвърлим кърпата. Нашата решителност е да променим страната, да я реформираме ".

Моят апел е да не се фокусираме върху деструктивните сюжети. Но да разберем, че няма да стане с фалшификати и постарому.Христо Иванов, " Продължаваме промяната - Демократична България "

На партийно заседание във Велико Търново водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Думата коалиция няма значение, само че желая писмен документ.Бойко Борисов, водач на ГЕРБ

Бившият министър председател даде да се разбере, че желае държавното управление и Народното събрание да продължат да работят: " След избори още веднъж би трябвало да вършим такава сглобка. Вижда ми се извънредно неуместно, детинско, прочувствено ".

 Съдбата на кабинета
© Юлия Лазарова

Между химикалката и сопата

Едно от седемте претенции на " Продължаваме промяната - Демократична България " към ГЕРБ е представители на първите две политически сили да организират всяка седмица срещи, с цел да се прецизират по законодателната стратегия на Народното събрание и болшинствата към законопроектите. В на групировката не се загатва на тези срещи да се разискват и назначенията от изпълнителната власт, само че пред " Нова телевизия " Христо Иванов включи и този аспект:

" Трябва всички да разберем, от водачите до последната локална конструкция, че не може както до момента. Това, че някой познава някого, че са си доверени, че са си правили пасове в предишното, към този момент не е задоволително. Искаме явен механизъм, по който с сътрудниците от ГЕРБ всяка седмица да обсъждаме в явен формат - когато седнем към една маса, това да са достатъчните хора, с цел да се вземе решение. А не един да каже " да ", а след това някой в Народното събрание да каже " вие не сте говорили с мен, в този момент ще видите какъв номер ще ви направя ", сподели Иванов.

, че е подценена при назначенията от държавното управление, като последно във Велико Търново Борисов сподели: " Те си назначиха министрите, да съгласуват ги с Мария (Габриел - бел. авт.), само че те просто си ги назначиха. Назначиха си зам.-министрите, без въобще да ни питат, тъй като химикалката е в Денков ".

По информация на " Дневник " от източници в ГЕРБ таман неразбирателствата сред двете обединения за назначенията провокирали партията на Борисов " да покаже сопата " на " Продължаваме промяната - Демократична България ". Представители на партията на Кирил Петков и Асен Василев неведнъж показаха, че форматът за назначенията се свежда до: оферти се вършат от министрите и от партиите, само че се утвърждават от премиера и вицепремиера.

 Не е хубаво, само че по този начин ще остане: назначенията във властта ще са сложни и несигурни Не е хубаво, само че по този начин ще остане: назначенията във властта ще са сложни и несигурни

Източници от ГЕРБ обясниха импровизирано, че партията желае повече: сходство на съдружен съвет, който да съгласува назначенията, тъй като до момента правилото на " Продължаваме промяната " бил " до момента в който не приемете нашето, няма да стане ".

Представители на партията на Бойко Борисов споделиха пред " Дневник ", че на " Продължаваме промяната " е препоръчан компромисен вид и за назначенията на регионалните шефове: да не са политически представители, само че при заместниците им да има по една номинация на ГЕРБ и на " Продължаваме промяната - Демократична България ". Той обаче обаче не бил признат.

Обсъждано е и систематизиране на регионалните шефове - 15 да са препоръчани от ГЕРБ, 13 от " Продължаваме промяната - Демократична България ", като превесът за партията на Бойко Борисов е поради по-високия ѝ резултат на парламентарните избори.

Всички 28 регионални шефове в страната, назначени от служебното държавно управление на Румен Радев,, само че остават на постовете си до назначението на нови. От изявлението на Борисов в събота (24 юни) стана известно, че той счита промяната им за значима, тъй като регионалните шефове дават отговор за организирането на избори. Наесен предстоят локални избори, на които съгласно неофициални мнения на политици президентът ще взе участие индиректно, като инициативни комитети издигат близки до него претенденти за властта.

Пеевски и " инструментът на единодушието "

Трусовете сред първите две политически сили от последните дни дадоха мотив на " Продължаваме промяната - Демократична България " да напомня, че повода за съществуването на държавното управление са поръчките за промени. Най-тежка, рискова и дълготрайна е конституционната, с главен акцент за промени в структурата на Висшия правосъден съвет (ВСС) и пълномощията на основния прокурор.

 " Не стана добре ": Христо Иванов и Движение за права и свободи в конфликт за Пеевски и конституцията (обновена)

От седмици Движение за права и свободи демонстративно постанова във всички взаимоотношения с останалите партии водещата роля на депутата, предприемач, глобен за корупция по световния закон " Магнитски " Делян Пеевски. Първо го изпрати на. След това го включи в екипа за разискване на опциите за конституционно болшинство, макар че публично той е редови член на групата на Движение за права и свободи и даже не взе участие в правната комисия. След това по неотложност го в главния закон, с обяснението че.

След избирането на Пеевски, което провокира в ръководството, работата на конституционната комисия спря., незнайно е по кое време ще стартира да заседава. С изявление съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов по Би Ти Ви даде да се разбере, че залогът за реализиране на решение е присъединяване на Пеевски в нея:
" Изчакваме сътрудниците от Движение за права и свободи да намерим решение на каква философия ще дава отговор съставянето на конституционната комисия: дали това ще бъде инструмент на единодушието, което значи, че ще я попълним по метод, който да не основава напрежение. Или ще пренебрегваме нуждата тя да бъде инструмент на единодушието и тогава евентуално за нас съществуването на конституционната комисия ще загуби смисъл ", сподели Христо Иванов.

Иванов добави, че при липса на съгласие " Демократична България " ще внесе. Досега групировката декларира, че се стреми към консенсус сред всички политически сили в Народното събрание, който да докара до общ законопроект за промени в конституцията. Обратното би означавало всяка партия да търси болшинства за предложенията си, това да изолира някого от политическите играчи и раздялите посред им да останат.

По информация на " Дневник " от източници в ръководещото болшинство и от Движение за права и свободи преосмислянето на състава на комисията е доста мъчно, само че не е изключено. Условието е обединенията да се договорят за структура, която да демонстрира, че придвижването е фактор в процеса. Според досегашните обществени поръчки неуспех на правосъдната промяна може да докара и до най-малко две оставки: и.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР