Първата ваксина срещу COVID-19, тествана в САЩ, въздейства върху имунната

...
Първата ваксина срещу COVID-19, тествана в САЩ, въздейства върху имунната
Коментари Харесай

Първата ваксина срещу COVID-19, тествана в САЩ, дава обещаващи резултати

Първата ваксина против COVID-19, тествана в Съединени американски щати, влияе върху имунната система съгласно упованията и навлиза в последна фаза на клинични тествания, оповестиха Асошиейтед прес, ДПА и Ройтерс.

"Както и да го погледнете, това е добра вест ", сподели пред АП шефът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести Антъни Фаучи.

Експерименталната ваксина, създадена от сътрудници на Фаучи от института и компания "Модерна ", навлиза в последна фаза на тествания на 27 юли. Изследването, в което вземат участие 30 000 души, би трябвало да откри дали имунизацията е в действителност задоволително мощна, с цел да отбрани човек от новия ковид.

Учените обаче нямаха самообладание да споделят резултатите от предходната фаза на опита, в който 45 души бяха имунизирани през март. Те са развили обезвреждащи антитела до равнища, сравними с тези, регистрирани при хора, преболедували COVID-19, оповестиха учените под управлението на доктор Лиса Джексън от изследователския институт "Кайзер Пърманенте " в Сиатъл с обява в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин ".

Правителството на Съединени американски щати чака окончателните резултати от тестванията на имунизацията до края на годината. Предвидено е тя да се приема в две дози, в интервал от един месец.

Засега не са открити съществени странични резултати от пробната ваксина. Повече от половината от участниците в изследването са реагирали на имунизацията с грипоподобни признаци, които не са необикновени и за други ваксини - отмалялост, главоболие, тресчица, болежка на мястото на инжектиране. Те наподобяват признаците и при болест с новия ковид, само че са по-леки, демонстрират се незабавно след имунизацията и отшумяват за ден. При трима от пациентите, които получили по-високи дози от имунизацията, признаците били по-остри.

"Неразположенията са ниска цена за отбраната против COVID-19 ", сподели доктор Уилям Шафнър от медицинския център на университета Вандербилт. Той е експерт по ваксини и не взе участие в тестванията.

Новината за сполучливите резултати от опита на този стадий бе последвана от растеж в цените на акциите на "Модерна " с към 15 на 100 в търговията в Съединени американски щати.

Над двадесет пробни ваксини против COVID-19 са на разнообразни стадии на тестване по света. Във крайна фаза на тествания навлизат разработки и на експерти от Китай и от университета Оксфорд, Англия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР