Първата в света плаваща ядрена централа вече плава, съобщи news.bg,

...
Първата в света плаваща ядрена централа вече плава, съобщи news.bg,
Коментари Харесай

Първата в света плаваща ядрена централа пое по своя курс

Първата в света плаваща нуклеарна централа към този момент плава, заяви news.bg , базирайки се на AFP.

Въпреки предизвестията на природозащитници, че съветският план, оценен на 480 милиона $, носи сериозен риск, през днешния ден той поема по първия си курс - в Северния ледовит океан.

Зареденият с нуклеарно гориво " Академик Ломоносов " ще потегли от арктическото пристанище Мормонско за своето 5000-километрово корабоплаване към Североизточен Сибир.
 Следващият Чернобил може да е в морето
Следващият Чернобил може да е в морето

Русия и Китай в конкуренция за плаваща нуклеарна централа

Руската нуклеарна организация " Росатом " изясни, че реакторът просто е опция на построяването на стационарна атомна електроцентрала на сушата, както и че има намерение да продава такива реактори в чужбина.

Дебатът по тематиката обаче е яростен. Природозащитниците са на мнение, че планът крие опасности и даже го нарекоха евентуален " Чернобил на лед " или " нуклеарен " Титаник ".

Допълнително безпокойствие сътвори и детонацията по-рано през месеца при боен тест в Руския север, която докара до краткотраен скок на радиоактивността.

AFP map showing the approximate route of the world's first floating nuclear reactor, Russia's Akademik Lomonosov@AFPgraphics pic.twitter.com/j03VLppzmO
— AFP news agency (@AFP) August 23, 2019
Очаква се пътуването на реактора да продължи сред 4 и 6 седмици - продължителността ще зависи от метеорологичните условия и количеството лед по маршрута.

Работата по 144-метровия кораб " Академик Ломоносов " стартира през 2006 година в Санкт Петербург. Когато дойде в град Певек, Чукотка, той ще размени локален ЯЕЦ и затворен Топлоелектрическа централа на въглища.

По проект производството на електричество би трябвало да стартира към края на годината.

" Академик Ломоносов " е с водоизместимост 21 000 тона, като на него са инсталирани два 35-мегаватови реактора, сходни на употребяваните в нуклеарните ледоразбивачи. С екипаж от 69 души той може да плава със скорост 3,5-4,5 възела.

Money.bg към този момент описа на своите читатели за историята, съпътстваща съветския план за плаваща нуклеарна централа и главните терзания към реализирането на плана. Повече по тематиката може да прочетете тук .
 Руското оръжие-чудо. Какво се знае за него? (ВИДЕО)
Руското оръжие-чудо. Какво се знае за него? (ВИДЕО)

Неговото тестване аргументи тайнствената детонация на боен полигон край Архангелск
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР