Първата стъпка по инсталиране на сензори в училищата за по-чист

...
Първата стъпка по инсталиране на сензори в училищата за по-чист
Коментари Харесай

Започна инсталирането на сензори за чист въздух в класните стаи

Първата стъпка по инсталиране на датчици в учебните заведения за по-чист въздух в класните стаи е направена. 130 датчици към този момент са конфигурирани в три русенски учебни заведения, една детска градина и 7 сензори са конфигурирани в 51 СУ " Елисавета Багряна " София.

Това стана ясно по време на полемика за качеството на въздуха в учебните заведения и класните стаи от акция " Знаеш ли какво дишаш? ", състояла се в столицата през днешния ден.

Христо Атанасов, основател и изпълнителен шеф на " qnectd " - компанията конфигурирала гратис датчиците, коментира, че акцията към този момент има поддръжка от МОН и Столичен инспекторат. Над 20 софийски учебни заведения и други организации поддържат самодейността.

Инициативата била взаимствана от Германия, където са конфигурирани всеобщо датчици за пречистване на въздуха след пандемията от ковид.

Ваня Кастрева, шеф РУО-София, заяви, че институцията поддържа акцията, само че е важно да се обучат учителите по какъв начин да работят със датчиците за чист въздух.

На срещата участва Асен Александров, шеф на 51 СУ. Именно това е учебното заведение - първи сътрудник на акцията. Той изясни, че измерването на чистотата на въздуха в класната стая става по елементарен и удобен метод.

Според проучвания в затворените пространства, замърсяването на въздуха в тях е сред 5 и 7 пъти по-голямо от това извън. Наличието на високи равнища на въглероден диоксид в помещението демонстрира, че въздухът е застоял. А застоялият въздух основава извънредно удобни условия за развиване и разпространяване на вируси, излъчени по въздушен път. Също по този начин хората в тези пространства са по-малко фокусирани и ефикасни - приспива им се и води до ниска успеваемост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР