Първата среща в Берлин на Володимир Зеленски бе с федералния

...
Първата среща в Берлин на Володимир Зеленски бе с федералния
Коментари Харесай

Зеленски в Берлин: Благодаря, Германия!

Първата среща в Берлин на Володимир Зеленски бе с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер в неговата резиденция - замъка " Белвю ". Там украинският президент благодари за оказваната от Германия поддръжка в битката против съветския агресор. " В най-трудното време от новата история на Украйна Германия се прояви като същински другар и благонадежден съдружник, който уверено е на страната на украинския народ в неговата битка за отбрана на свободата и на демократичните полезности ", написа Зеленски в книгата за посетители. " Ще спечелим дружно и ще върнем мира в Европа. "

Благодарности за " фантастичната взаимност "

Зеленски изрази благодарността си за персоналната поддръжка от страна на президента Щайнмайер, благодари и на немския народ за неговата " фантастична взаимност ". Написа в книгата и на немски " Danke Deutschland ".

Вчера федералното държавно управление разгласи, че ще даде на Украйна военна помощ на стойност съвсем 2,7 милиарда евро. Тя  ще включва 20 бронетранспортьора " Мардер ",  30 танка " Леопард ", 15 зенитни установки " Гепард ", над 200 разследващи дрона, четири системи за противовъздушна защита, 18 гаубици. Това е най-големият оръжеен пакет, който Германия готви ще даде на Украйна от началото на войната през февруари 2022-а година.

Престоят на украинския президент в Берлин приключва с съвещания по проблемите на сигурността с присъединяване на канцлера Олаф Шолц, министъра на защитата Борис Писториус, министърката на вътрешните работи Нанси Фезер и външната министърка Аналена Бербок.

Зеленски ще получи Карловата премия

Следобед се чака Володимир Зеленски и украинският народ да бъдат удостоени в Аахен с Карловата премия за заслуги за единството на Европа. Речи на събитието ще поднесат канцлерът Шолц,  председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, както и полският министър председател Матеуш Моравецки. От съобръжения за сигурност към момента не е доказано публично дали Зеленски ще пътува от Берлин за Аахен или ще одобри премията виртуално.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР