Първата скандална заменка в България беше извършена от фамилията Малееви.

...
Първата скандална заменка в България беше извършена от фамилията Малееви.
Коментари Харесай

Заменкаджийките Малееви и Христо Иванов са организатори на протестите на зелените


Първата скандална заменка в България беше осъществена от семейството Малееви. Сега някогашната спортистка и тенесистка Магдалена Малеева е първа организаторка на митинга на левите зелени. Тя стои до проваления министър и политик Христо Иванов, който сякаш минава за десен пък се сплоти с лява партия. Малеева се прави на честен стожер. Тя има нахалството и цинизма да стачкува против спорт като ските. А самата тя дължи славата и парите си на спорта.

Ето по какъв начин майка й Юлия Берберян се снабди с евтини парцели в София и за какво поради нея заменка стана мръсна дума в България

За тези с по-къса памет, единствено ще напомним част от далаверите, в които фамилията бе уличено през 2000 година. Нагли заменки на панелки против златен парцел в парка в Лозенец, където сега се издига тенис-център Малееви, укриване на налози, подправяне на документи. А дали госпожа Берберян се е възползвала от служебното си състояние на народен представител.....Едва ли.

Нека да ви напомним историята на семейство Малееви, които в годините, в които малко на брой бяха чували за заменки, се трансфораха в пионери на този бизнес.

Юлия Берберян се отърва ЛЕКО поради прословутата договорка жилища против терен в местността "Погребите ". Преди години "Сега " разкри, че тя и мъжът й не са платили наложителния налог поради замяната. Укритата сума попадаше в графата "особено огромни размери " и Берберян и мъжът й ги грозеше затвор.

С няколко финта данъчните я избавиха и пресметнаха, че Берберян и мъжът й са укрили от неведение единствено по 8000 лева налози.

Но се оказа, че поради тези скандални 21 декара тя и той отново са длъжници на държавния бюджет. Този път с 25 000 лева! Защото през 1999 година против декарите са получили акции. А това съгласно закона, гласуван от партията на Берберян и от нея персонално, се води приход от продажба. Но депутатката Юлия и мъжът й не са го заявили. Сигурно отново от неведение. И този път отново става дума за "особено огромни размери ". И за затвор.

В декларацията си за обществения указател депутатката Юлия Берберян показва за себе си и за мъжа си Георги Малеев, че през 1999 година са имали само:

* той - имот от 640 кв. м в Киноцентъра-I част, добит по завещание след подялба от 1996 г.;

* тя - лека кола Мицубиши за 15 421 890 лева, купена със лични средства;

* той и тя - по два влога в банки и пари в брой на обща стойност от 33 036 лева.;

* тя и той - по близо 50% от акциите на "Тенис Малеева " АД, добити с апортни вноски от 23 205 029 лева и 23 172 516 лева

И че дължат:

* 50 000 $ по контракт за заем от компания на щерка им Мануела Малеева в Швейцария. Последните са изчислени от депутатката на 3 295 550 нови лв., която цифра не е добита съгласно условието на декларацията доларите да се считат към 31.12.1999 година, а по някакъв незнайно по кое време съществувал курс от 65,911 лева за $. Вярната цифра на заявения дълг е 90 000 нови лв.. Но това е единствено една от "неволните " и напряко безобидни неточности в цитираната декларация.

Бие на очи, че двамата си нямат жилищен парцел на свое име, въпреки че в същата декларация от 28.9.2000 година сочат за непрекъснат адрес кв. Драгалевци, ул. "Нарцис ". През юни 2000 година пред проверката на данъчните са показали за брачната половинка адреса на ул. "Нарцис ". А за главата на фамилията - жк Младост I, бл.91-Б. Помним адресите и продължаваме нататък.

Нямат си личен дом, имат си кола, борчове и влогове (два от тях също с пари назаем). Няма ги и фамозните тенис-кортове в "Погребите " /б.р. - в този момент тенис-клуб Малееви/, околност, която е продължение на Борисовата градина. При разгласяването на обществения указател през ноември м.г. медиите обърнаха внимание на изчезналите от парцелите в депутатската фамилия 21 декара в "Погребите ", добити посредством скандалната подмяна с 15 жилището, от която семейството укри налози в "особено огромни размери ". Само злонамерени публицисти провидяха в тази липса ново укриване, този път на декарите.

Все отново какво се е случило с "Погребите " може да се види в нотариалните регистри. На 1 май 1998 година, след придобиването на терена в "Погребите " на 18.2.1998 година от Столичната община в подмяна на "ония " 15 жилището, част от парцела се трансформира в "апортна вноска " в "Тенис Малеева " АД. До този миг акционери в него са Берберян и дъщерите й Магдалена и Катерина. След "апортирането " акционери с по 1/2 от дяловете стават Берберян и брачният партньор й Малеев. Двамата се задължават да трансферират част от новосъздадените акции на щерките, с цел да не се нарушава присъединяване им в сдружението.

Размерът на "апорта " е 17 000 от 20 830 идеални елементи от "Погребите ". 20 830 кв. м е точният размер на 21-те декара. Решава се оценяването на съответните елементи от парцела да се разпореди на самостоятелни специалисти, назначени от Софийския градски съд.

Следват 2 експертизи - техническа и спомагателна техническа. И на 17 юли 1999 година Софийски градски съд с решение N 2 вписва нарастването на капитала в АД-то с апортната вноска, която е изчислена на 495 720 лева

От общите идеални елементи - 20 830, са останали неупотребени в апорта 3830. С тях пък Берберян и Малеев се разделят на 22 декември 2000 година Тогава пред нотариуса Румен Димитров те изповядват подписания контракт за продажба на същите идеални елементи на зетя си Георги Здравков Стоименов, който е и началник в "Тенис Малеева " АД - той е ръководител на Съвета на шефовете и изпълнителен шеф на сдружението. Договорената сума на покупко-продажбата е 47 000 лева при данъчна оценка от 95 137,20 лева При сходна цена надалеч под данъчната оценка нотариалните такси се заплащат върху по-високата цифра, което е и направено при изповядването на договорката.

Тук всичко е наред. С изключение на дребната детайлност, че през 1999 година, за която се попълняха декларациите по обществения указател, Берберян и Малеев са били притежатели на горните 3830 идеални елементи от парцела. Но не са ги заявили като недвижимо имущество на стойност 95 137,20 лева по данъчна оценка.

Та вземаме тия 95 137,20 лева данъчна оценка за продадените 3830 елементи. Съпоставяме ги с данъчната оценка на целия парцел в Погребите - 517 417,20 лева, избрана за задачите на същата покупко-продажба от данъчните органи на 24 ноември 2000 година Разликата е 422 280 лева, която е и единствената данъчна оценка за 17-те хиляди идеални елементи от апорта.

Единствена и първа, тъй като при замяната от февруари 1998 година оценката не е данъчна, а е дадена от "лицензирани експерт-оценители ". При оценяването на апортната вноска оценката отново не е данъчна, а е направена от "независими специалисти ", назначени от съда. И за първи път при договорката за прехвърлянето на 3830 идеални елементи през декември 2000 година семейство Берберян употребява данъчна оценка, както изисква законът. При оценяването на земята няма овехтяване, припомнят специалисти. Затова сигурно може да се твърди, че и през 1999 година, когато апортът в "Тенис Малеева " АД е бил вписан от съда на стойност от 495 720 лева, неговата данъчна оценка не би могла да е по-голяма от 422 280 лева

А Юлия Манук Берберян и Георги Юпитеров Малеев още веднъж са попаднали под ударите на условието да платят налози за разликата сред тази оценка и цената на своето влагане при прехвърлянето на вещни права в АД-то. Такова е условието на член 24 от Закона за облагане приходите на физическите лица, който гласи, че при продажба или подмяна (включително и на вещни права) облагаемата основа е позитивната разлика сред продажната цена и данъчната оценка, щом продажната цена е над данъчната оценка. Тоест, още веднъж е трябвало да платят налози, този път за 1999 година И още веднъж не са го сторили.

Пред данъчната проверка от юни 2000 година те са заявили, че не са подавали заявления нито за приходите си, нито за парцелите си за 1998 година и за 1999 година Ревизиращите лица Светлана Паунова и Павлина Димитрова са им поискали тези заявления по силата на член 109, алинея 6 от Данъчния процесуален кодекс, съгласно който лицата са длъжни да заявяват всички условия за установяване на данъчното им обвързване.

Следващите интервенции са въпрос единствено на пресмятане Разликата сред правосъдната оценка на апорта и данъчната му оценка е 73 440 лева Тоест, фамилията още веднъж е на спекулация, тъй като за оценения данъчно за 422 280 лева парцел употребява акции на стойност 495 720 лева, което отново се явява приход на лицата, изповядали договорката за апорта - прекачване на благосъстоятелност от физическо на юридическо лице, при което физическото лице добива приход в размер на 73 440 лева във тип на акции.

Това е и сумата, върху която фамилията е трябвало да си заплати подоходния данък за 1999 година или по 36 720 лева на глава от съпружеската семейството са останали необложени. Дори единствено с тези парици и Берберян, и Малеев влизат в най-високата рубрика от скалата за 1999 година за приходи над 15 600 лева, за която се дължи налог от 4 503,60 лева плюс 40% за горницата над 15 600. Или, неиздълженият от всеки от тях налог единствено по това прекачване на имущество за 1999 година е 12 951,60 лева, а за двамата дружно - 25 903,20 лева Всяка от сумите е в "особено огромни размери ", тъй като надвишава 140 минимални работни заплати (до декларирането през април 2000 година тази заплата е била 67 лева и 75 лева.).

Отделно е дължимата такса по Закона за локалните налози и такси за същото прекачване на вещно право. Разпоредбите на член 47, алинея 2, свързани с член 44, алинея 1 от ЗМДТ дефинират тази такса - някакви си 4957,20 лева за всеки един от съпрузите. Тук ще спестим на читателя изчисленията.

Но данъчните при своята проверка не са имали право да си икономисват нищо. Защото при такава проверка ДПК изисква да бъдат обложени всички данъчни отговорности на лицето, както гласи член 3, алинея 2 от ДПК. Пита се - защо са поискани декларациите по член 109 от ДПК от проверяваните "данъчни субекти ", като след приемането им и признанието, че субектите не са заявили приходи и парцели за 2 години, данъчните инспекторки не са изследвали нито придвижването на парцела "Погреби ", нито облагането на други парцели. А са се заболи само в договорката за замяната от 1998 година и са оставили без проверка всичко останало.

В нея договорка пък данъчните са употребявали калема си в прорез със закона и строго в интерес на проверяваното семейство. Как ревизорите оправиха съпрузите по този начин, че да имат да заплащат единствено по над 8000 лева данък, а Берберян да падне под застрашаващия имунитета й термин "особено огромни размери " за това закононарушение?

Първо, при проверката на договорката от 1998 година инспекторите си затварят очите за изчезналата данъчна оценка на 15-те жилището, която Берберян е била задължена да изиска от данъчните служби най-малко 14 дни преди замяната. Но не го е направила. (При покупките на тези жилища тя е употребила единствено тарифни оценки по работилия през 1997 година остарял ЗМДТ.) Неизвестно за какво ревизорките вземат решение, че самата инспекция може да дефинира тези изчезнали данъчни оценки. Само че неналичието си е липса, а във функционалностите на данъчните органи и на данъчните ревизори обща е единствено думичката "данъчни ".

После - и тук е огромният трик на инспектиращите - си присвояват права на общинската администрация: вместо чиновници на Столичния общински съвет сами дефинират зоните на 15-те заменяни жилището. Във всяка имотна декларация по чл.14 от ЗМДТ в карето за зоните категорично и с огромни букви е написано, че то "се попълня служебно от общинската администрация ". Редови данъчни чиновници и до през днешния ден си спомнят какво търчане са търчали през инфарктната 1998 година, когато за първи път се заявиха парцелите, с цел да могат тези служебни карета да се заверяват точно в общинските препоръки. През към този момент спокойната 2000 година данъчните на Берберян си икономисват усилието и карат, както пристигна. Или по-точно - както е належащо, с цел да я отърват.

А точно. Изчисляват зоните съгласно работилата все още на договорката от 18 февруари 1998 година норма - при районирането да се ползват старите заповеди на кметовете. Тази норма обаче е била използвана, в случай че Берберян си беше поискала данъчните оценки 14 дни преди 18 февруари. Това, да повторим, е било само нейно обвързване, а не на данъчните. Това е пропуск и на Столичната община, и на съдията по вписването на замяната - да изискат данъчни оценки за жилищата и да не подписват договорката без тях. Само в този случай Берберян можеше да се възползва от законовия вакуум, когато остарялата законова наредба е била анулирана, а новата още не е била изпълнена. Новото райониране в столицата влиза в действие със забавяне - едвам през юни 1998 година

Но при също закъснялото облагане през юни 2000 година, когато е открито укриването на приходи и налози от депутатката, законът задължава данъчните да приложат новите зони, защото техният акт към този момент визира цялата 1998 година Както и оценките работят за цялата календарна година. Освен това данъчните още веднъж са били задължени да изискат установяване на зоните от общинските администрации, които през 2000 година не биха могли да дадат оценка със остаряла дата по анулирана наредба.

За какво е цялата тази еквилибристика с тия толкоз скучни, само че в тази ситуация така основни зони? Разликата е в това, че сред остарялото и новото райониране се получава пренасяне на парцели от по-голяма в по-малка зона. За бирниците на Муравей смяната е обяснима, нали задачата е в хазната да влизат повече пари. Имотите, които се доближават до центъра по данъчна оценка, носят по-високи данъци.

Когато Берберян е заменяла жилищата, пред общината лицензираните експерт-оценители й раздуват оценките за тях. Така платените от нея през 1997 година за 15-те жилища 56 722 865 остарели лв. се трансформират в оценка за същите през 1998 година от 518 691 700 остарели лв.. В случая концепцията е оценката да се приближи до цената за "Погребите " от 528 520 000 остарели лв.. А Берберян да има по-малко за доплащане.

Когато обаче на депутатката би трябвало да бъдат спестени налози и наказателна отговорност, раздутите жилищни оценки по замяната се обръщат против нея самата - появява се по-голяма разлика сред раздутата продажна цена и по-ниската данъчна оценка. Която разлика би трябвало да бъде стопена. И за задачата данъчните оценки би трябвало да се усилят. С тази задача се заема данъчната проверка. И подвига оценките, играейки си със зоните.

Така жилищата на Берберян се "придвижват " от периферията по към центъра на столицата, като се употребява остарялото райониране. Например, апартаментът в "Овча купел 2 ", който минава от 4-а в 3-а зона, "поскъпва " данъчно с над 10 000 лева, а този в "Слатина " - с над 14 000 лева Така оценките за 13 от 15-те жилището също са раздути, с цел да докарат данъчните на Берберян по-изгодното й облагане.

Ползите за депутатката и брачна половинка й бяха калкулирани от прокурорската инспекция по случая за близо 80 000 лева общо. Следва описаното към този момент необлагане с другите 25 000 лева за 1999 година - при апортирането на Погребите.

Но нещата не свършват дотук. Запознати с далаверата настояват, че скоро след миналогодишната проверка същите служителки алармирали шефката си Димитрина Захаринова, че около 15-те жилището има още неопределени и неиздължени налози - имотните. И че вследствие на сигнала последвали писма до данъчни служби за определянето на налог здания и такса боклук. Наистина, Берберян е имала 15-те жилището единствено до 18 февруари 1998 година Но съгласно ЗМДТ и неговия член 19 данъчното обвързване поражда в цялостен размер към 1 януари на годината, за която се отнася. Тоест, и за 1 ден владеене продавачът дължи налога недвижимо имущество и такса битови боклуци за цялата година.

Имотният батак към депутатската фамилия обаче не свършва и тук. Например. Декларираният в обществения публичния указател терен в местността Киноцентър не е бил разгласен пред данъчната проверка от юни'2000. А за парцела на ул. "Нарцис " ревизорите научили (пак от ония декларации), че е бил разгласен като благосъстоятелност на семейството за 1998 година

Според информация в деловодството на съдиите по вписванията в София този парцел не е бил прехвърлян от съпрузите, нито купуван от тях от 1990 година до през днешния ден. Но в декларацията по обществения указател и той напълно липсва като благосъстоятелност.

Подобно е и ситуацията с някои "адреси " в ж.к. Младост I. Блок 91-Б в този комплекс е посочен от Георги Малеев пред ревизорите м.г. като данъчен адрес, само че това жилище не е измежду парцелите на фамилията. Може би Малеев го е употребил на друго правно съображение. За апартамент в бл.45 в Младост I съпрузите Берберян са създали отвод от вещни права на 24 март 1999 година, сочат регистрите по вписванията. Те са имали там пожизнено и безплатно право на прилагане, учредено им през 1982 година За 1998 и за 1999 година те не са платили и дължимия по тази линия заможен налог и такса боклук като ползватели и не са го заявили по член 26 от ЗМДТ. Друг апартамент от същия блок 45 е посочен от Берберян като адрес на ръководство на "Тенис Малеева " АД. Не се знае правното съображение за посочването на този адрес.

Както не се знае и от къде накъде за цена на придобиването на апортната вноска в "Тенис Малеева " АД Берберян собственоръчно е изписала в обществения указател за себе си и за мъжа си сумите от 23 205 029 лева и 23 172 516 лева делово присъединяване с генезис заем. Коя ли банка и против какъв залог е отпуснала тези суми?

Най-вероятно в тази ситуация още веднъж става дума за "неволна " неточност, тъй като апортът в "Тенис Малеева ", както знаем, е на друга стойност. И не е от заем, а от земя, която също не е от заем, а от сменени жилища.

Какво още имат или нямат двамата съпрузи, какво са забъркали по данъчните си документи и до каква степен споделят тайните си с другите контролни органи и обществени регистри, те си знаят. Но това не е единствено тяхна работа, а и на прокуратурата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР