Първата шофьорска книжка не само в Германия, но и в

...
Първата шофьорска книжка не само в Германия, но и в
Коментари Харесай

Вижте първата шофьорска книжка в света, издадена на Карл Бенц

Първата шофьорска брошура освен в Германия, само че и в света, е издадена преди повече от 130 години, макар че по това време документът е бил наименуван по различен метод. По-конкретно, през 1888-а автомобилният откривател Карл Бенц получава от регионалните управляващи на Велико херцогство Баден в Манхайм позволение да прави " пробни карания с патентованото от него моторно транспортно средство ". Това съобщи Motor 1.
 Вижте първата шофьорска брошура в света, издадена на Карл Бенц

 Вижте първата шофьорска брошура в света, издадена на Карл Бенц

Автоконцернът от Щутгарт показва забавния документ от историята на Mercedes, който се състои от няколко страници пожълтяла хартия, изписана с ръкописен курсивен текст. По-късно, през 1909-а, Германската империя вкарва познатата и до през днешния ден шофьорска брошура, която остава годна до Наредбата на Европейски Съюз за изискванията и реда за издаване на удостоверение за ръководство на моторни транспортни средства от 1 януари 1999-а.

Франция, Англия и Съединени американски щати обаче са по-бързи в този административен развой. В Обединеното кралство да вземем за пример притежанието на шофьорска брошура е наложително от 1 януари 1904-а, до момента в който Щатите вкарват " лиценза за ръководство МПС " още през 1903-а. Франция пък, където автомобилът стартира да набира триумфалната си известност изключително рано и бързо, стартира да изисква притежанието на шофьорска брошура още през 1899-а. През тази година са издадени съвсем 1 800 свидетелства за ръководство на МПС единствено в региона на Париж.

Шофьорски учебни заведения пък съществуват от началото на 20 век. Така през 1904-а се основава първата шофьорска школа Benz. Първият немски шофьорски изпит пък се организира през същата година в Прусия.

Свидетелство за ръководство на МПС от този ранен интервал е изложено и в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт. То е издадено на водача и служителя на компанията Йозеф Щрасл на 10 септември 1910-а.
 Вижте първата шофьорска брошура в света, издадена на Карл Бенц

Днес шофьорските книжки от дълго време не са " книжки ", а са под формата на карти, като даже в страни като Естония, Косово и Норвегия има мобилни приложения за свидетелства за ръководство на МПС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР