Първата сесия за набиране на проектни предложения по общинския фонд

...
Първата сесия за набиране на проектни предложения по общинския фонд
Коментари Харесай

Стартира първата сесия за набиране на проектни предложения по общинския фонд Култура“

 Първата сесия за набиране на планови оферти по общинския фонд " Култура “ ще бъде отворена на следващия ден – 8 януари 2020 година, оповестиха от пресслужбата на Общинския съвет във Варна.

Кандидатите за финансиране ще могат да подадат документите си по електронен път до 31 януари, а окончателните резултати ще бъдат оповестени до 28 февруари 2020 година Това беше обявено на днешното съвещание на ПК " Култура и духовно развиване “ към Общински съвет – Варна, на което бяха утвърдени насоките за кандидатстване. И през тази година ще бъдат финансирани планове по четири посоки: " Фестивали и състезания ", " Творчески планове ", " Национално и интернационално съдействие " и " Публики ". С приоритет ще са плановете, които съставляват интерес за младата аудитория.

През 2019 година посредством фонд " Култура “ са отпуснати средства на общо 129 планови оферти в разнообразни сфери на културата и изкуството. Финансираните и осъществените планове са сполучливи и се радват на позитивна оценка от страна на публиката, сочи мониторинговият отчет на плановете, финансирани по Фонда.

" В рамките на първата сесия са подкрепени 60 плана, а на втората – 69, като максимален брой от тях са в другите посоки " Фестивали и състезания “. Основен дял от плановите оферти са ориентирани към хората в дейна възраст (78%). 16% са насочени към младежи сред 13 и 25 години и едва 6% – главно към деца “, сподели шефът на дирекция " Култура и духовно развиване " в Община Варна Антония Йовчева, която показа отчета пред съветниците.

Събитията, които се провеждат обичайно, през 2019 година записват извънреден растеж в посещаемостта. Част от уредниците са съумели през годините да трансфорат самодейностите в огромни събития и тази наклонност се резервира. Реакциите на публиката са извънредно положителни – междинната оценка се е повишила спрямо миналата година и възлиза на 4,55 от оптималната 5. Наблюдава се спад в записаните отрицателни реакции. Това демонстрира утвърждението на варненската аудитория към осъществените планове и затвърждава самооценката на бенефициентите, се показва още в отчета.

Анализът на посетителите сочи, че главният дял са поданици на Варна (93%). Спрямо предходните интервали се резервира наклонност за спад на посещаемостта от посетители на града. През 2019г. главен канал за информиране остава връзката от уста на уста в лицето на семейство, другари и други налични контактни аудитории за посетителя. На второ място след него се подреждат електронните източници на информация – Facebook  (официална страница на организатор/събитие, споделени постинги, новини) и други осведомителни уеб страници.

Като уязвимост се регистрира неналичието на противоположна връзка от публиката. През предходната година нито един от бенефициентите не е създал анкета, едвам 9% са употребявали изявленията. Наблюдава се растеж в броя на уредниците, които не употребяват никакъв способ за събиране на противоположна връзка– 33%. Останалите 58% от бенефициентите показват, че разчитат на мнения на гости в обществени мрежи и на медийния отзив. " Смятаме, че събирането на противоположна връзка от публиката би трябвало да бъде наложителен детайл при доклада на бенефициентите. Тази информация е скъпа и за самите уредници, защото е ориентир за мощните и слабите страни на плановете и дава насоки за бъдещото им  развитие “, добави Антония Йовчева.

Според отчета отзивите на бенефициентите във връзка с взаимната работа с фонд “Култура " са позитивни. Организаторите още веднъж изричат признателност за поддръжката, дават високи оценки за работата, правилни връзки, професионализъм и добра връзка с екипа на Фонда и на Общината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР