Първата родена във Франция панда се връща в Китай. В

...
Първата родена във Франция панда се връща в Китай. В
Коментари Харесай

Китай печели милиони долари от панди в зоопаркове по света

Първата родена във Франция панда се връща в Китай. В продължение на десетилетия Пекин подарява на другарски страни своя всекидневен амулет като част от така наречен " панда дипломация ". Сега обаче животните се дават на зоологически градини при търговски условия на стойност милиони долари.

" На добър път, Юен Мън ". Макар и планувано от дълго време, сбогуването с огромната панда е сърцераздирателно освен за посетителите на френския зоопарк " Бовал ", само че и за неговите чиновници.

" Пандата е знак на другарството сред Франция и Китай, само че също и на застрашените от изгубване животни. Чрез него насочихме вниманието към отбраната на тези невероятни същества ", сподели Родолф Делор, шеф на зоопарка " Бовал ".

През 2012 година родителите на пандата с красиво име, означаващо " фантазиите се сбъдват ", идват в зоопарка южно от Париж. Пет години по-късно се повява самият Юен Мън, а през 2021 година и още две панди близнаци. Тъй като огромните панди се развъждат мъчно, раждането им провокира голям интерес - предходната година посетителите на зоопарка са били 2 милиона души. Сега Юен Мън би трябвало да се върне в Китай, с цел да бъде включен стратегия за продължение на типа.

" Грижех се за родителите му, когато дойдоха, участвах и при раждането на Юен Мън, а в този момент ще съпроводя до Китай. Тъжна съм, само че в същото време се веселя, че имах опцията да бъдат с него през цялото това време ", сподели Делфин Пувро, чиновник на зоопарка " Бовал ".

Юен Мън е резултат от " панда дипломацията ", стартирана от Китай преди 50 години. По това време азиатската страна се пробва да откри или усъвършенства дипломатическите си връзки с други страни по света. Постепенно даренията се трансформират в търговски контракти.

Родителите на Юен идват във френския зоопарк по силата на 10-годишен контракт за заем. Приемната страна се задължава да заплаща един милион $ годишно за двойката, като сумата отива в китайски фонд за опазването на типа. След приключването на договорите, пандите се връщат в Китай. При гибел, се заплаща санкция - при подобен случай тази година Тайланд заплати 435 хиляди $.

Още 22 зоопарка в Европа, Северна Америка и Азия сега се грижат за китайски панди. Заради напрежението в връзките с Китай при започване на годината финландски зоопарк обмисляше да върне своите огромни панди, само че след това се отхвърли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР