Първата робот-асистирана хирургична интервенция във Варна бе извършена от проф.

...
Първата робот-асистирана хирургична интервенция във Варна бе извършена от проф.
Коментари Харесай

Във Варна бе извършена първата робот-асистирана операция

Първата робот-асистирана хирургична намеса във Варна бе осъществена от проф. Красимир Иванов, оповестиха през днешния ден от пресслужбата на Университетската болница " Св.Марина " в крайморския град.

В лечебното заведение е конфигуриран четвърта генерация робот DaVinci Xi, който разрешава да се правят всички типове интервенции в коремната и торакалната хирургия, в урологията и гинекологията. Интервенциите са извънредно щадящи пациента и подсигуряват бързо възобновяване с минимална контузия и следоперативен надзор.

Медицинският университет във Варна и университетската болница приготвят 4 екипа, които да работят с роботизираната система.

Лекарите са минали образование във водещи европейски клиники и имат упоритостта Варна да се трансформира в център за подготовка на висококвалифицирани медици за роботизирана хирургия.

Ръководствата на университета и болничното заведение са сложили и въпроса за финансирането на този тип активност пред здравното министерство и НЗОК, защото сега касата заплаща единствено за робот-асистирани интервенции в региона на гинекологията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР