Първата реакция за фразата „дигитално образование“ вече е за онлайн

...
Първата реакция за фразата „дигитално образование“ вече е за онлайн
Коментари Харесай

Реалните ползи от дигиталното образование

Първата реакция за фразата „ цифрово обучение “ към този момент е за онлайн уроците от разстояние. В реалност цифровото обучение съчетава доста повече действия и технологии. То предлага голям брой способи да се усъвършенства образованието на децата и да се направи целият развой по-лесен, прелестен и забавен за тях.

В същността си цифровото обучение може да бъде разграничено на няколко съществени категории – цифров урок, цифров план и цифрова организация на преподаването. Онлайн преподаването обгръща единствено една част от тях. Има спомагателни технологии и разработки, които към този момент се употребяват интензивно и от учебните заведения в България.

Дигитално развиване на всички места

През есента на 2021 година телекомът A1 и фондация “Заедно в час “ стартираха първото издание на състезанието, който целеше да подтиква учебните заведения в страната да покажат какви технологии употребяват, с цел да подобрят образователния развой. В него са взели присъединяване 124 образователни заведения от цялата страна. Една от категориите е точно цифрова организация на преподаването.

Целта на състезанието е да показва и отличи най-хубавите практики в учебните заведения и да разпространява потреблението на технологии за възстановяване на образователния развой. И също по този начин да покаже, че всички учебни заведения могат да се възползват от техните преимущества, без значение от профилирането им и от местоположението им.

Именно категорията за цифрова организация е една от основните, като демонстрира по какъв начин учителите провеждат работата си и образователния развой. Отличените планове тук са два – за малко и огромно обитаемо място. Победителите са надлежно: в гр. Дупница и в гр. Варна.
 А1
Обърната класна стая

Проектът на гимназията „ Христо Ботев “ вкарва метода на „ обърната класна стая “. Училището отбелязва, че би трябвало да промени просветителната среда, с цел да е в звук с ползите на учениците и да направи образователния развой по-интерактивен.

Учениците могат да преглеждат образователния материал преди клас, като имат достъп до видеоклипове, които са предложени и/или направени от учителя. Използват се платформи като Гугъл Classroom, Microsoft Teams и други, с цел да се подсигурява безвреден достъп до уроците. Учениците четат уроците вкъщи, а в клас вършат извършения и спомагателни планове и задания. Добавени са и видео демонстрации, макети и така нататък

Учениците имат непрестанен и безграничен достъп до материалите, могат да работят в екипи и да вземат решение проблеми дружно. Също по този начин могат да вземат решение проби за оценка и да получават противоположна връзка къде са пропуските им. Тази информация се дава и на учителя, който да може да помогне самостоятелно на всеки възпитаник.

От учебното заведение регистрират и положителни резултати на плана. Мотивацията и интереса на учениците към образователния материал се е повишила, както и тяхната интензивност преди и по време на часовете. Отчита се и присъединяване допълнително извънкласни действия, открити уроци, надпревари и други Всичко това въздейства и на триумфа им, който също се е повишил.
 А1
Дигитална метаморфоза

Вторият план е на ОУ „ Петко Р. Славейков “, гр. Варна. Той включва изцяло преструктуриране на образователния развой, в това число спомагателна подготовка на педагогическия личен състав, съоръжение на класните стаи с цифрови устройства, потребление на просветителни платформи.

Също по този начин учебното заведение е минало към модела „ Едно към Едно “ с Chromebook устройство за всеки възпитаник. Изграден е и нов компютърен кабинет и прави постепенна подмяна на хартиените учебници и пособия с електронни. Главната цел е била да се „ разчупи “ образователния развой и да се предложат удобства за учениците.

От учебното заведение регистрират основаването на новаторски уроци и смяна на метода на другарство сред възпитаници и преподаватели – от влияние към взаимоотношение. Екипните и самостоятелните задания се извършват по-лесно и както учениците, по този начин и учителите усъвършенстват уменията си.

Още стотици български учебни заведения работят по внедряване на цифрови технологии в ежедневния си развой. Най-важната изгода е, че ползата на учениците е по-голям и те възприемат учебното заведение като по-модерно и близо до тях. А с това идва и усъвършенстваното проучване на образователния материал.



Всички учебни заведения, отличени в първото издание на състезанието на „ Дигитално учебно заведение на България “, получиха награди от А1 – интерактивни дъски, които да допринесат за това образователният развой да стане още по-интригуващ за учениците.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР