Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова (№130

...
Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова (№130
Коментари Харесай

Тенисистка №1 на България: Бях опитно зайче в Италия заради COVID-19

Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова (№130 в международната ранглиста) описа смущаващи детайлности към позитивната си проба за ковид при започване на месеца. На 1 август стана ясно, че 25-годишната софиянка не е позволена до присъединяване в първия професионален шампионат след рестарта на сезона - в Палермо, точно поради положителен резултат за COVID-19.

Самата Томова обаче твърди, че преди този момент уредниците са я тествали три пъти и резултатите са били разнообразни. Отделно тя се е изследвала и в България и тестът ѝ е била негативна.

" Честно казано ми е мъчно да си го обясня и към момента не разбирам отношението на домакините към мен - описа Томова пред формалния уебсайт на българската федерация по тенис. - Пристигнах в Италия с негативен PCR тест от България. Веднага щом отидох обаче ми направиха бърз тест, който сподели съществуване на антитела. Всеки, който е осведомен, знае какво значи това – към този момент съм прекарала вируса, само че сега не съм болна. Трябва да съм го изкарала на крайник в края на юни. Когато бях в Белград, имах дни със мощно главоболие и други неразположения. Тогава съм минала през заболяването. "

Според най-хубавата ни тенисистка сега съществуването на антитела в организма ѝ внезапно е трансформирало отношението към нея.

" Бих споделила, че там изпаднаха в суматоха. Веднага ме сложиха надали не под ключ и ми направиха PCR. Той сподели неустановен резултат. За първи път разбрах, че има и такава стойност – нито позитивна, нито негативна, само че уредниците споделиха, че за тях това значи положителен тест. Въпреки учудването ми се съгласих на трети тест на италианска земя. Той сподели негативен резултат и за мен, и за татко ми. Но те пожелаха да създадат нов тест, който за наше удивление, съгласно тях, е дал позитивен резултат. Нямам пояснение по какъв начин... Това беше в деня преди първия ми мач. И тогава към този момент стартира същинско вървене по тъгите. Третираха ме като заразно болна, караха ме с кола за спешна помощ от хотела до клиника, в която изолират единствено заболели от ковид. И тестванията продължиха, с татко ми бяхме като опитни зайчета. "

Томова споделя, че макар поредицата от негативни проби и доказателствата за построен имунитет против вируса домакините в Италия са отказали да я възприемат като здрав състезател.

" С негативния в България ми се събраха осем теста за осем дни. Но даже и този брой не съумя да убеди италианците, че съм здрава. А ви убеждавам, че вземането на секрет за теста по никакъв начин не е прелестно преживяване, изключително когато се случва толкоз постоянно. Причини ми главоболие, болки в слепоочията и носа. Но се надявам всичко да е зад тила ми. Получих поддръжка от околните ми хора, от федерацията по тенис. Благодаря на всички, които са неразделно до мен ", съобщи Томова.

Междувременно първата ни ракета получи и добра вест - че влиза по право в главната скица на US Open. Първоначално Томова беше трета запаса за Откритото състезание на Съединени американски щати в Ню Йорк (31 август - 13 септември), само че след следващите отказани поръчки на по-високо ранкирани състезателки българката се придвижи измежду 120-те получаващи непосредствено място в шампионата. Все отново Вики не е уверена, че ще пътува до Съединените щати.

" Хубаво е да има и позитивни моменти. Това е огромен късмет за мен да покажа на какво съм способна - разяснява Томова. - Все още обаче не съм решила твърдо какво да подхваща за US Open. С екипа ми ще вземем най-хубавото решение, поради обстановката с ковид, тежките условия за пътешестване и влизане в Америка и всички други фактори, които са от голяма важност. Едно е несъмнено – играя ли на US Open, ще дам всичко от себе си за едно положително показване и за България. Нашият спорт може и да не носи медали на страната ни, само че сигурно триумфите ни способстват за престижа ѝ в голямото международно спортно семейство. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР