Първата птица от вида черен лешояд пристига в страната този

...
Първата птица от вида черен лешояд пристига в страната този
Коментари Харесай

Първият черен лешояд на свобода в България ще носи името на Боян Петров

Първата птица от типа черен лешояд идва в страната този понеделник, с цел да бъде пусната в дивата природа в България. Тя ще носи името на известния български планинар и зоолог Боян Петров. Това е част от програмата за възобновяване на изчезналия от страната тип, изясняват от " Зелени Балкани ".

Младата птица – дружно с още две лешоядчета от вида– са подаяние от зоопарка " Острава ". Всички те ще бъдат настанени в адаптационна клетка в Източна Стара Планина. Там те ще бъдат подхранвани и следени от разстояние, без да виждат хора, с цел да привикнат към местообитанието и дивата природа. След като са подготвени сами ще изоставен платформата за акомодация, наречена хак.

 Първият черен лешояд на независимост в България ще носи името на Боян Петров
© Сергей Чичагов, RigaZoo

Първата птица, която ще бъде настанена в хака в дивата природа ще бъде кръстена на българския планинар и биолог Боян Петров. Приживе Боян Петров поддържа доста природозащитни дела и екипът на " Зелени Балкани " е имал единодушието му да взе участие като лице на акцията за посрещането на черните лешояди. За страдание това не се случи след изгубването му при опита за подчинение на връх Шишапанга. Затова екипът взема решение да кръсти птицата на неговото име, както и да предложения неговата брачна половинка и сина му на церемонията по посрещането й. " Надяваме се, по този метод освен да почетем паметта му, само че и по някакъв метод да продължим по този алегоричен метод неговата ангажираност към природозащитната идея, " изясняват от организацията.

 Първият черен лешояд на независимост в България ще носи името на Боян Петров
© Сергей Чичагов, RigaZoo

Младата птица ще бъде маркирана със сателитен предавател, който ще разреши нейното следене в дивата природа. " Искрено се надяваме тя да се приспособява сполучливо за живота в естествената среда, като постоянно ще ви осведомяваме за нейното държание в хака и след неговото овакантяване. "

Завръщането на лешояда

Завръщането на редките типове е дълъг и сложен развой. Възстановяването на популациите на лешоядите в други европейски страни е лишило десетилетия. Екипът на " Зелени Балкани " и други екоорганизации работи повече от 15 години.

 Първият черен лешояд на независимост в България ще носи името на Боян Петров
© Сергей Чичагов, RigaZoo

Така природозащитниците съумяват да възстановят популацията на белоглавия лешояд в два региона, от които той беше липсващ, а точно – Кресненския пролом и Стара планина. Следващата цел на взаимния им екип, както и на сътрудниците от Испания и Германия, е възобновяване на популацията на челния лешояд – който от десетилетия към този момент не гнезди в страната.

За задачата екипът работи от години за възстановяване на изискванията на средата и премахване на заканите за типа.

Санитарите в природата

Лешоядите са извънредно потребни птици, които играят ролята на санитари в дивата природа.

Унищожавайки напълно и обезвреждайки труповете на домашни животни те икономисват милиони на стопанската система и частните стопани, защото обезмислят съществуването на инсинераторите, както и превозването на животните от цялата страна до двата същестуващи инсинератора – във Варна и Шумен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР