Първата процедура по новата програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията“

...
Първата процедура по новата програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Коментари Харесай

През март фирмите ще могат да кандидатстват по новата програма „Конкурентоспособност“

Първата процедура по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ /ПКИП/ 2021-2027 ще бъде отворена за кандидатстване през идния месец от Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/, през Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “. То ще се осъществя единствено електронно в системата ИСУН.

Процедурата ще поддържа развойната активност и създаването на нововъведения , а бюджетът й е 127 млн. лв. . По мярката ще могат да аплайват дребни и междинни предприятия с до 499 служителя , както и огромни с до 3000 , само че единствено в партньорство с дребни и междинни компании.

Кандидати могат да бъдат предприятия от разнообразни стопански браншове , като плановете им би трябвало да са в някоя от петте тематични области на Иновационната тактика за умна специализация – „ Информатика и ИКТ “, „ Мехатроника и микроелектроника “, „ Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии “, „ Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености “ и „ Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система “. Стратегията е базов документ за осъществяването на двете нови европрограми по линия на МИР – ПКИП и ПНИИДИТ.

Това ще важи и при кандидатстването по втората процедура по Програмата – за внедряване на нововъведения . Тя ще бъде отворена за кандидатстване през април с бюджет над 293 млн. лв. . Част от новите решения може да са създадени от самите предприятия особено за потребностите на производството им, а други – да бъдат заимствани и пригодени. По процедурата ще могат да аплайват дребни, междинни и огромни предприятия.

Във втората половина на годината за първи път ще се отвори процедура, ориентирана към фамилни предприятия /такива, които се имат от повече от един член на семейство/ и компании от креативните промишлености и занаятите . Бюджетът й е 117,5 млн. лв. и е за възстановяване на индустриалния им потенциал. С парите компаниите ще могат да закупуват съвременни машини, уреди и програмен продукт, тъй че да стартират да създават повече и по-качествени артикули и да станат по-конкурентни на пазара .

От МИР напомнят, че ПКИП беше утвърдена от Европейската комисия за рекордно къс период – за 48 дни. Тя беше изпратена на 16 август и утвърдена на 3 октомври. Общият й бюджет е 3 милиарда лв.. Тя е продължение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 /ОПИК/ и е една от двете огромни стратегии за бизнеса, ръководени от отрасловото министерство.

Кандидатстването ще се реализира само електронно през, а повече информация за всяка процедура ще се разгласява на.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР